Aktuality

139-haiti-1000×1000

Arcidiecézní charita Olomouc je humanitární organizace, která desítky let pomáhá na Haiti. Před několika lety měli naši pracovníci  přímo na Haiti příležitost spolupracovat se studentem audiovizuální tvorby ze Slezské univerzity v Opavě, MgA. Vítem Kanyzou. Výsledkem této spolupráce je absolventský film, který nyní sklízí úspěch na několika mezinárodních festivalech včetně Prague International film awards, kde film získal cenu za nejlepší celovečerní dokument.

Právě teď máte příležitost zhlédnout tento výjimečný snímek také v Praze. V úterý 28. května v 20:30 hod kino Bio Oko na Letné v rámci festivalu Diáky hostí jeho promítání, které proběhne za přítomnosti samotného tvůrce, Víta Kanyzy.

„Nyní se snažíme zaplnit sál kina Bio Oko na Letné,“ vysvětluje Vít Kanyza. „Všechny tržby ze vstupenek chci věnovat zpět charitě na Haiti“.

Sám říká, že k rozhodnutí věnovat výtěžek z promítání zpět pro pomoc Haiti je jednoduchý důvod: „Protože chci! Sám jsem na Haiti byl jako dobrovolník a neskutečným způsobem mně to změnilo život. Nic jiného krom natáčení neumím, tak chci pomoci alespoň takhle,“ říká sám auto. Jeho film je vyprávěním příběhů lidí jedné z nejchudších zemí světa. „Mým cílem bylo a je hlavně to, aby film vidělo co nejvíce lidí a aby se dozvěděli nejen něco o Haiti, ale také o pro mě neskutečné a obdivuhodné práci olomoucké charity“.

Podle jeho slov z mnoha festivalů již přišlo oznámení o zařazení filmu do festivalové soutěže. „To znamená jen jedno: ví o nás a o práci Charity,“ doplňuje Vít Kanyza. „Prozatím jsme s dokumentem byli v Indii, kde film získal cenu za nejlepší studentský film za měsíc květen, také v Anglii, USA a u sousedu v Košicích, kde se bude promítat v rámci Košice International Film festivalu, den před českou projekcí.“

O promítání v kině Bio Oko (vč. nákupu vstupenek) lze nalézt podrobnější informace: ZDE

Kromě filmového zážitku se návštěvníci mohou těšit na doprovodnou přednášku Romana Musila, koordinátora humanitární pomoci Arcidiecézní charity Olomouc na Haiti.

Roman Musil představí aktuální situaci a přiblíží, jaké konkrétní projekty a aktivity Charita na Haiti realizuje.

Tato akce je jedinečnou příležitostí nejen podpořit dobrou věc, ale také se dozvědět více o pomoci, kterou Arcidiecézní charita Olomouc na Haiti poskytuje.

Můžete-li, přijďte do kina Bio Oko a podpořte svým vstupným humanitární činnost na Haiti. Vaše účast má smysl a může pomoci změnit životy mnoha lidí.