Aktuality

Obrázek WhatsApp, 2024-09-25 v 20.24.28_038f41a3

Ve dnech 24.–25. září 2025 proběhlo v Bratislavě, již v pořadí třetí setkání zástupců českých Charit a Charity Slovensko, které se podílejí na projektu „Adopce na dálku / Adopcie na dialku“. Tento projekt, jehož cílem je podporovat vzdělání a zlepšovat životní podmínky dětí v rozvojových zemích, spojuje charitativní organizace z obou zemí ve snaze zlepšit sociální podmínky dětí v rozvojových zemích prostřednictvím konkrétní cílené finanční podpory.

Na setkání byli přítomni zástupci oblastních Charit z celé České republiky, které jsou do tohoto projektu zapojené – Charita Plzeň, Charita Hradec Králové, Charita Opava, Arcidiecézní charita Olomouc a letos poprvé přijala pozvání i Charita Praha, která stojí na samém zrodu tohoto projektu v rámci České republiky a Charita Slovensko, která tento projekt realizuje a zastřešuje a pro celou Slovenkou republiku.

Akce probíhala v srdečné a přátelské atmosféře, kterou umocňovala velkorysá pohostinnost slovenské Charity, jež byla hostitelem a organizátorem celého programu. Zúčastnění ocenili nejen organizační zajištění, ale i duchovní rozměr setkání společnou účastí na mši svaté v kapli seter Najsvätejšieho Spasiteľa který umocnil společný zájem o podporu potřebných dětí a rodin. Kromě pracovních jednání byl součástí programu i kulturní prvek – historická prohlídka Bratislavy, která nabídla účastníkům příležitost lépe poznat město a posílit vzájemné vztahy v neformálním prostředí.

Během setkání se účastníci věnovali výměně zkušeností a postřehů z realizace projektu Adopce na dálku / Adopcie na dialku. Diskutovalo se o úspěších, výzvách a možnostech, jak projekt dále rozvíjet a zlepšovat. V této souvislosti se otevřela i otázka efektivního sdílení pracovních postupů a zkušeností mezi jednotlivými Charitami.

Na závěr byl předložen i návrh moratoria o vzájemném sdílení pracovních zkušeností mezi českými a slovenskými Charitami. Tento návrh byl přijat k dalšímu připomínkování a dolaďování s cílem dosáhnout podpisu ředitelů jednotlivých Charit. Společné moratorium by tak mělo sloužit k dalšímu zlepšení koordinace činností a posílení spolupráce mezi českými Charitami a Charitou Slovensko při práci na tomto významném projektu.

Setkání bylo nejen příležitostí k výměně znalostí a zkušeností, ale i symbolem hlubokého partnerství mezi Charitami ČR a Charitou Slovensko, které nadále spojuje společná vize pomoci potřebným.

Roman Musil, koordinátor humanitárních projektů na Haiti