Aktuality

SONY DSC
Olomouc – Čtyři tatrovky zaparkují mezi humanitární pomocí v Kontejneru pro Haiti, který Arcidiecézní charita Olomouc (ACHO) v těchto dnech vypravuje do Karibiku. Plastové hračky potěší malé děti ze severozápadní části země, kde ACHO už dlouhá léta pomáhá. Nakládání čtyřicetistopého kontejneru začne tento čtvrtek 29. listopadu dopoledne v charitním skladu v olomoucké Holici. Sklolaminátové desky pro stavbu přístřeší, 28 šicích strojů, vybavení pro šicí dílnu, nářadí, oblečení, zdravotní a školní pomůcky či školní lavice a židle a sportovní potřeby pro děti doplují na Haiti během ledna 2018.
Příprava humanitární sbírky Kontejner pro Haiti zabrala pracovníkům ACHO a dobrovolníkům téměř půl roku práce. „Sbírku jsme vyhlásili v červnu a už v srpnu se nám s pomocí dárců podařilo naplnit jednou tak velký kontejner. Poté bylo třeba všechny věci roztřídit, vyčistit a opravit. Dále jsme je museli ošetřit proti roztočům a napaletovat,“ poodhaluje zákulisí sbírky humanitární pracovnice ACHO Klára Lőffelmannová.
V sychravých dnech pomáhala Charitě necelá dvacítka dobrovolníků. Zabrat jim daly například školní lavice, jejichž spodní desky byly polepené žvýkačkami nebo desítky berlí, které bylo třeba vydezinfikovat a snížit na nejmenší velikost. Nad bezpočtem letního oblečení se ve skladu zapotila třeba Denisa z Olomouce. „Na letní škole rozvojové spolupráce jsem potkala lidi z Charity a dozvěděla se o jejich činnosti na Haiti. Vždycky mě bavilo pomáhat druhým, a tak jsem se rozhodla se zapojit. Třídění oblečení jde dobře a rychle a člověk z toho má dobrý pocit,“ říká Denisa.
Humanitární sbírka je připravená na 19 paletách. ACHO potřebné věci naloží do kontejneru tento čtvrtek dopoledne. Ten pak vyrazí na měsíční plavbu po moři.
Téměř jedenáctitunovou zásilku převezme Renee Quadros, která vede školu, nutriční centrum a šicí dílnu v haitském Gonaïves. „Nábytek ze sbírky poslouží dětem v naší škole, látky, krejčovské náčiní a šicí stroje zase pomohou v šicí dílně, kde se učí řemeslu chudé ženy. Šicí stroje se na Haiti sice dají koupit, vydrží ale velmi krátkou dobu, takže tato sbírka je pro nás velkou pomocí. Děkujeme Charitě a českým dárcům,“ vzkazuje do České republiky sestra z řádu sv. Josefa. Sbírka pomůže ještě v Baie de Henne.
Zajímavé bonusy, které dárci do sbírky připojili:
Dřevěné natáčky na vlasy, rameno na žehlení rukávů či trikot na láhev slivovice s nápisem Na zdraví.

Děkujeme jednotlivcům a firmám (Koutný, Tempish, PAMA a TRADIX UH), kteří se do sbírky Kontejner pro Haiti zapojili.

 

Karolína Opatřilová, ACHO