Aktuality

zaverecne_zkousky_Gon

Gonaïves – I přes to, že se na Haiti stále více rozšiřuje nákaza virem Covid-19, mají naši partneři plné ruce práce s ukončováním školního roku a s vyhodnocováním fungování nutričního a terapeutického centra stejně tak jako šicí dílny za uplynulý půl rok.

V prvním týdnu se konaly ve škole závěrečné zkoušky, jejichž výsledky byly známy 21. června 2021. Celkem 678 studentů základní a 100 studentů střední školy postoupilo do vyšších tříd, přesně 23 studentů absolvovalo devátý ročník a letos školu opouští. „Na celý únor jsme museli kvůli politickým nepokojům a mnoha únosům zavřít. Navzdory tomu se však učitelé snažili dát dětem patřičnou pozornost a rodiče se školou dobře spolupracovali, takže nebyl ani nejmenší problém,“ popisuje napjatou situaci ředitelka školy Emmaus St. Joseph Sr. Margaret Michael.

Učitelům zde od letoška dělá radost nový student střední školy Bobs Augtestein. Když byl přijat, nemohl sám chodit ani řádně artikulovat. Nyní, po roce péče jak učitelů, tak studentů, a po pravidelném denním docházení do rehabilitačního centra je na tom o mnoho lépe. Chodí sám jen s lehkou dopomocí, diktuje učitelkám texty závěrečných zkoušek (protože psaní je pro něj stále ještě velkou výzvou) a užívá si života s ostatními spolužáky. Ti se díky němu učí trpělivosti, spolupráci a pomáhání si navzájem.

Nutriční a rehabilitační centrum, šicí dílna

V letošním roce jsme zaregistrovali 55 nových dětí k léčbě v rehabilitačním centru. Zájem je obrovský. „Z důvodu politické nestability a hrozbám mafie není možné posílat děti na ošetření do hlavního města, takže se snažíme s nimi co nejlépe zacházet tady. Těší nás, že i jen s naší základní péčí vykazuje mnoho z nich velký pokrok,“ říká Sr. Pyari.

Za začátku roku 2021 navštěvovalo nutriční centrum 68 matek a 70 dětí, které každý týden dostávali balíček potravin. Kvůli zamezení nákazy Covid-19 docházejí do centra ve dvou skupinách. „To nám dává možnost s nimi pracovat více individuálně. Nabízíme jim tak informační lekce o morálce, náboženství, společenském životě, zdraví nebo hygieně,“ popisují s nadšením tuto nečekanou příležitost zdravotní sestry.

V současné době se v šicí dílně vyučuje 38 švadlen. Chodí na dvě směny, aby měly více času na práci přímo s šicími stroji. Osm studentů z loňské skupiny již získalo po dvou letech svůj výuční list. „Všichni, kteří ukončili kurz loni, již pracují v továrně na polokošile, jenž v našem areálu provozuje American Catholic,“ konstatuje pozitivní vývoj situace ředitelka Michael. Je to velká změna a pomoc pro ně i pro jejich rodiny.

Lada Matyášová, Arcidiecézní charita Olomouc