Aktuality

BEDFA97C-4F50-4242-8A27-019D6F70F5F2

Port-au-Prince – Současný prezident karibského státu Haiti, Jovenel Moïse, byl brzy nad ránem 7. července 2021 zavražděn skupinou neidentifikovaných ozbrojenců, kteří vnikli do jeho rezidence. Během útoku byla postřelena také jeho manželka, Martine, která bojuje s vážnými poraněními o život.

„Kolem jedné hodiny ráno, v noci z úterý 6. na středu 7. července 2021, zaútočila skupina neidentifikovaných osob, včetně těch, kteří mluví španělsky, na soukromou rezidenci prezidenta a smrtelně zranila hlavu státu,“ vydal jako oficiální prohlášení premiér Claude Joseph za vedení státu.

„Odsuzuji tento odporný, nelidský a barbarský čin!“ zareagoval premiér Joseph. Zatím zůstává bezpečnostní situace na Haiti klidná.

Podle článku 149 haitské Ústavy musí nyní vláda vyhlásit volbu nového prezidenta republiky nejméně šedesát dnů a maximálně sto dvacet dnů po uvolněnéní současného mandátu. Až do zvolení jiného prezidenta bude úřad vykonávat Rada ministrů za vedení předsedy vlády.

Lada Matyášová, Arcidiecézní charita Olomouc

Zdroj informací: Haitilibre

Zdroj obrázku: Discours du Président de la République, S.E.M. Jovenel MOÏSE, à l’occasion du 25e anniversaire de la PNH (communication.gouv.ht)