Aktuality

1_2007_Na Haiti míří mise. Hrozí tam válka

Haiti – Na karibský ostrov Haiti, nejchudší zemi západní polokoule, zamířil 24. ledna tříčlenný tým vyslaný Arcidiecézní charitou Olomouc. Jeho hlavním cílem je uzavřít smlouvu s tamní provincií Kongregace oblátů Neposkvrněné Panny Marie o rozšíření projektu Adopce na dálku®-Haiti.

Na Haiti hrozí nejrůznější rizika, cholera nebo i únosy. Foto: Jiří Pasz @ ACHO

Misi ohrožovaly informace o složité situaci v zemi, která je po volbách na pokraji občanské války. Únosy cizinců s následným vymáháním výkupného jsou tady navíc už léta národním sportem a zdrojem výdělku. Vlastní zkušenost s tím má i český misionář Roman Musil, do jehož farnosti v Zátoce slepic mise míří. Na Haiti odletěl ředitel Charity Václav Keprt, předseda správní rady krajské Agentury pro rozvojovou a humanitární pomoc Pavel Nováček a zábřežský kameraman Martin Strouhal, který na ostrově pobýval už loni v únoru. „S misionářem Romanem Musilem spolupracujeme už dva roky. Sto padesát šest dětí z jeho farnosti už je zapojeno do adopce na dálku, chceme projekt rozšířit i do jiných oblastí a potřebujeme spolehlivého partnera, který bude pomáhat s výběrem těch nejpotřebnějších z potřebných,“ řekl Václav Keprt.

Cílem mise je také zkontrolovat, co se z dosavadní finanční pomoci na Haiti vybudovalo, a udělat si představu o tom, jaké projekty do budoucna dál podpořit. Zábřežská farnost například přispěla sbírkou na dostavbu školy a na budování studní v Zátoce slepic. „Napjatá situace je zejména v hlavním městě, takže se budeme snažit vyhnout riziku a co nejrychleji se dostat do oblasti, kde působí Roman Musil. Asi sto kilometrů od jeho misie buduje skupina slovenských lékařů nemocnici. I tam se chceme vypravit,“ informoval Václav Keprt. Zpět se bude tříčlenná výprava vracet 2. února.

Po odletu skupiny, 25. ledna, přišla ACHO SMS zpráva od Václava Keprta: „Jsme už Porto-au-Prince. Je to šok, šok, šok…“

Stanislava Rybičková a iv