Aktuality

2_2008_Být lékařem na Haiti není med

Haiti – Čeští i slovenští zdravotníci (lékařka, chirurg a zdravotní sestra) odletěli v neděli 10. února 2008 na Haiti, kde budou působit v oblasti Mole Saint Nicolas a Baie de Henne. Československá spolupráce začíná.

Ilustrační foto

Katarínu Holečkovou vyslala do terénu Trnavská univerzita už poněkolikáté. Ostřílená lékařka má za sebou zdravotnické mise v Súdánu, Kambodži, Etiopii a dalších zemích „třetího světa“. „V těchto zemích nemocní nemají právo na život,“ říká Holečková, s níž se ředitel ACHO Václav Keprt seznámil během loňské návštěvy Haiti. Doktorka s kolegou dr. Šoltésem tehdy vybudovali zdravotní středisko s laboratoří a vakcinačním programem v oblasti Mole Saint Nicolas. Dnes ho navštěvuje na 1000-1200 pacientů za měsíc.

Závažné choroby a nedostatek léků

Být lékařem na Haiti není med. Podle Holečkové totiž musí umět všechno – od práce chirurga přes porodníka až po sociálního pracovníka. Lidé tu trpí závažnými chorobami, Haiti je navíc malarickou oblastí a žije tam hodně HIV pozitivních a nemocných AIDS. Jejich počet není známý, protože dosud nebyly udělány průzkumy. V Mole Saint Nicolas je nyní zavedená pravidelná péče o těhotné a novorozence, je tu také sonograf či laboratoř. Zdravotníci se tu střídají zhruba po půl roce. Je tu však problém sehnat léky. „Poprvé jsme na Haiti přivezli tašky léků, další jsme dostali z Olomouce a ze Zábřehu. Dnes už máme kontakty na lékárny, které nám posílají, co potřebujeme,“ líčí doktorka Holečková, jak si zdravotníci poradili.

Chirurg Josef Marada ze Zábřehu-Jestřebí jede na Haiti poprvé. „Vždy jsem toužil jet na misi, teď se mi to konečně splní,“ tvrdí chirurg-urolog a otec osmi dětí. Ten oslovil výrobce chirurgických nástrojů a materiálu, abych mohl přivézt s sebou potřebné vybavení.

Zdravotní sestra Jana Smyčková už na Haiti jede podruhé. Při své první misi začínala právě s paní doktorkou Holečkovou. Teď se chystají na otevření malého zdravotního střediska v Baie de Henne, kde budou lékaři ordinovat pravidelně, od Trnavské univerzity dostaly terénní auto, což umožní zavést pravidelné ordinační hodiny.

Motorový člun jako sanitka

Také ACHO připravuje další projekt na Haiti – ve spolupráci se sponzory chce koupit motorový člun. Vzhledem k neexistenci silnic na Haiti a neprůjezdnosti terénu v období dešťů bude sloužit jako sanitka, taxi a zásobování. Služby bude zajišťovat po moři.

Spolupráce ACHO se slovenskými lékaři začala v lednu 2007, kdy Václav Keprt navštívil Haiti.

Ivana Jeništová, ACHO