Aktuality

3_2014_Dobrá zpráva_Voda pro školu nalezena

Gonaives – Dvě dvoupatrové budovy pro výuku a přízemní stavby pro administrativu školy, kuchyň a jídelnu vyrostly v loňském roce v Gonaives. Chyběla ale pitná voda. Podařilo se ji najít až po dvou letech, vrt bude brzy osazen manuální pumpou.

Ilustrační foto

Sestry z Centra svatého Josefa se snažily zajistit studnu od doby, kdy se Centrum začalo stavět. Přestože pomocnou ruku přiložili i vrtaři české organizace Fidcon o.s., všechny pokusy byly až do minulého týdne neúspěšné. Strach, že centrum zůstane bez vlastního zdroje vody a plně závislé na dovozu cisternami, donutil místní pokusit se vykopat studnu vlastními silami. Pomocí krumpáče a jednoduchých nástrojů se dostali do hloubky neuvěřitelných cca 20 m, k vodě však nikoliv. Úspěchem skončila až minulý týden snaha americké organizace Water international.

Centrum poskytující nutriční, rehabilitační, sociální a jiné aktivity navštěvuje dnes několik desítek rodin. Pro pracovníky i návštěvníky bude fungování centra díky dostupné vodě mnohem snazší a příjemnější. V září navíc začne objekt a s ním i studna sloužit šesti stovkám žáků nové základní školy.

Arcidiecézní charita Olomouc přispěla na zajištění vody vyvrtáním studny částkou 130 000 Kč. Všem, kteří naši činnost podporují děkujeme.