Aktuality

4_Sternberk_workshop_titulka
Šternberk – Pěstitelé banánů, dopravci či velkoobchod. Do takových rolí se vžili studenti gymnázia v pondělí 18. dubna při workshopu ve Šternberku. Z učebny se tak přenesli na vyprahlé Haiti. Workshopu Arcidiecézní charity Olomouc (ACHO) předcházela přednáška s promítáním fotografií a videa.

Vzhůru do divoké země v Karibiku! Průvodkyní byla Kristýna – účastnice tří misí.

Výlet na Haiti zabral divákům dvě vyučovací hodiny. Průvodkyni jim dělala humanitární pracovnice ACHO Kristýna Lungová. Ta má na kontě již tři humanitární mise. Její vyprávění dokreslilo promítání fotografií pořízených na Haiti. Z těch sálalo horko i sluneční žár, neukojitelná žízeň, chudoba, ale i živelnost tamních obyvatel a radost z maličkostí.

 

Studenti si prohlédli učebnice, ze kterých se učí haitské děti.

Některým padly do oka školní uniformy…

Přednášku zakončilo promítání videa Dopis z Haiti. Malý školák v něm líčí každodennost ve vesničce Baie de Henne. I tam ACHO pomáhá.

A na řadě byl Banán – workshop, při kterém mladí poznali, jak dlouhou cestu urazí obyčejný banán do regálů v našich obchodech.

 

Kolik úsilí to stojí a kdo je za svou práci nejlépe oceněn? Pěstitelé banánů, zástupci ze Společnosti pro rozvoj pěstování banánů na Návětrných ostrovech, dopravci, velkoobchod nebo maloobchod? Každá skupinka studentů sehrála svou roli a snažila se vybojovat co největší podíl z ceny za banán pro sebe. Argument střídal argument. Uzavíraly se kompromisy. Kdo vydělal nejvíc peněz? Realita všechny překvapila…

 

Karolína Opatřilová, ACHO