Aktuality

5_2016_Haiti je stále bez prezidenta

Haiti – Další náhradní termín druhého kola prezidentských voleb na Haiti byl odvolán. Haiťané měli o budoucnosti své země rozhodovat 24. dubna. O post prezidenta se měli utkat dva finalisté – banánový podnikatel Jovenel Moise z pravicové strany PHTK a nezávislý kandidát Jude Celestin.

 

Výsledky voleb jsou už od jejich začátku napadány pro údajné volební podvody. Velké kritice čelí hlavně finalista Moise, kterého podporuje bývalý haitský prezident Michel Martelly, známý také jako zpěvák „Sweet Micky“. V čele Haiti stál čtyři roky, a přestože mandát složil letos v únoru, na jeho místo dosud nikdo nenastoupil. Druhé kolo voleb totiž bylo odvoláno a náhradní termín není dosud známý.
Do 24. dubna byla země v rukou prozatímního prezidenta Jocelerma Priverta. Ten nyní nestihne předat agendu svému nástupci.
Toto „bezvládí“ zatím nijak neovlivňuje práci sester z řádu sv. Josefa, které působí ve zdravotním centru a škole v Gonaïves. „Na Haiti není žádný systém – ve školství, ani ve zdravotnictví. Vždycky jsme se musely spolehnout samy na sebe a na naše zahraniční partnery, a to zůstane,“ sdělila vedoucí gonaïvského centra Renee Quadros.

Přesto volby Haiti otřásají, demonstrace a nejrůznější pouliční konflikty jsou tam takřka na denním pořádku. Lidé potřebují naději na změnu. Nemají práci ani dostatek pitné vody, hladoví, města a vesnice nejsou propojené cestami a spousta obyčejných lidí se nedostane k lékaři ani potřebným lékům. Nyní hrozí, že se stát propadne do ještě větší krize. Té nahrává i další skutečnost – světová veřejnost se o Haiti příliš nezajímá.

Karolína Opatřilová,
Arcidiecézní charita Olomouc