Aktuality

Na zdraví Haiti_titulka

Arcidiecéze olomoucká – 20 485 korun se podařilo vybrat při kampani Na zdraví Haiti. Za tyto peníze zajistili naši humanitární pracovníci zdravotní prohlídky a ošetření v Baie de Henne a Petit Anse. Zdravotníci tak přišli na 400 nejrůznějších zdravotních problémů. Děkujeme zapojeným podnikům v Olomouci, Svitavách, Přerově, Hranicích a Zábřehu a také jejich hostům. Dále návštěvníkům Dnů lidí dobré vůle na Velehradě.

 

Ztracená ulice v centru Olomouce se v říjnu změnila v Haiti. Ve výkladních skříních se tam objevily fotografie pořízené přímo v divoké zemi Karibiku, kde pomáhá Arcidiecézní charita Olomouc již přes deset let. Výstava upozornila na charitativní kampaň Na zdraví Haiti. Ta se letos rozšířila z Olomouce také do Hranic, Přerova, Svitav a Zábřehu. Hosté vybraných podniků si přiťukli sklenkou kohoutkové vody a zaplatili za ni libovolnou částku. Za vybrané peníze Charita zpřístupnila zdravotní péči v odlehlých oblastech Haiti. Právě tam zamířili 11. října dva charitní pracovníci. Země se aktuálně potýká s následky hurikánu Matthew.
Hosté zapojených podniků a také návštěvníci Dnů lidí dobré vůle na Velehradě zachránili lidské životy. „Za jejich příspěvky jsme uspořádali na severozápadě Haiti zdravotní kemp a ošetřili 255 lidí. Ti se nedostanou k lékaři, nemají ani přístup k potřebným lékům a vitamínům. Také ty jsme opatřili,“ přibližuje koordinátorka projektů na Haiti Klára Löffelmannová. Podle ní Haiťany nejvíc trápily záněty očí a uší, žaludeční potíže v důsledku špatného stravování a nedostatku kvalitní pitné vody, dále také úrazy způsobené pádem trámů nebo části střech při hurikánu nebo následných záplavách. Ošetření se chopily zkušené sestry z řádu sv. Josefa z Gonaïves.

 

Klára Löffelmannová s Martinem Zamazalem pomáhali na Haiti přímo v terénu od 10. října do 10. listopadu. Během své mise navštívili rodiny zasažené hurikánem, dále pak školáky zapojené do projektu Adopce na dálku. Poskytli i akutní pomoc (rozdali pytle s rýží a fazolemi a obstarali zásoby pitné vody) na jihu země, kde hurikán řádil nejvíce.

BONUSY:

Všechny barvy naděje ve výkladní skříni Ztracené

Život Haiťanů přibližila během kampaně i výstava barevných fotografií ve výlohách olomoucké Ztracené ulice. Autor Jiří Pasz ji nazval VŠECHNY BARVY NADĚJE aneb Jak Haiti (ne)přichází o školáky.

 

Slavnostní přípitek s Klárou
Ti, kteří na Haiti přispějí, se mohli zapojit do slosování o divadelní představení v Tramtarii a slavnostní přípitek s Klárou Löffelmannovou. „K přípitku dojde brzy po mém návratu z mise na Haiti. Rozhodně tedy bude o čem povídat,“ míní charitní pracovnice. Losování se uskuteční v nejbližších dnech.

Děkujeme Hranicím:
Café U nás, Restaurace Pod střechou
Děkujeme Olomouci:
Bistrá kráva, Café Restaurant Caesar, Coffee Library Zbrojnice, Divadlo Tramtarie, Jazz Fresh Café, Naše Café, Pražírna kávy Kikafe, Side Street Grill Bar, Tvarůžková cukrárna
Děkujeme Přerovu:
Base Camp, Aniččin Dvůr, Hospůdka ve stodole – Bešť
Děkujeme Svitavám:
Café Rozcestí, Kafé Rošambo, Kavárna V parku, Restaurace U Zvonečku
Děkujeme Zábřehu:

Caffe bar Lucerna, Castaňa Tex-Mex, Levandulová kavárna, Restaurace Santorini
Děkujeme:
Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého Olomouc
CARITAS – Vyšší odborná škola sociální
Děkujeme:
Návštěvníkům Dní lidí dobré vůle na Velehradě

 

 

Záštitu nad kampaní převzal primátor statutárního města Olomouce doc. Mgr. Antonín Staněk, PhD.

 

Karolína Opatřilová, ACHO