Aktuality

workskopy_Sumperk_titul

Šumperk – Tvrdá dřina v textilce, pěstování a distribuce banánů a život rodin různých poměrů po celém světě. To vše si vyzkoušeli studenti Střední odborné školy v Šumperku. Kromě workshopů si poslechli i přednášku o životě na Haiti. Tam totiž žije jejich „spolužák“.

 

Vánoční jarmark ve Střední odborné škole Šumperk zpestřila 15. prosince Arcidiecézní charita Olomouc. Přivezla zábavné workshopy a přednášku. Díky komu všemu si pochutnáme na banánech a jaký podíl z něj si každý zaslouží, se dozvěděli šumperští studenti při workshopu Banán. Vyzkoušeli si role chudých pěstitelů, dopravních společností a podnikatelů. Následovala diskuze, komu patří největší podíl ze zisku.

A to nebylo vše. Další třída se proměnila v textilní továrnu, kde vykořisťují své zaměstnance. Sympatická lektorka Eliška se tak náhle změnila v drába, a koho si vzala na mušku? Studenty.

 

V učebně dějepisu se zase vydali do nejrůznějších koutů světa a nahlédli tak do života nejrůznějších rodin. Některé živoří, jiné si žijí nad poměry. Workshop přiblížil tematiku fair trade.

 

„Workshopy mladým nastíní realitu skrývající se například za zbožím, které nakupují v obchodech, ať už jde o jídlo nebo oblečení. Pravda, která pak vyjde najevo, je snad povede k zamyšlení, jakémusi přehodnocení,“ říká koordinátorka projektů na Haiti Klára Lőffelmannová. Ta se vrátila před pár týdny z měsíční mise na Haiti. Život v nestabilní zemi popsala studentům při přednášce zpestřené promítáním fotografií.

 

Střední odborná škola Šumperk má již léta adoptovaného haitského chlapce, který se tak může vzdělávat. Učitelé se tedy snaží svým studentům přiblížit situaci v zemi jejich haitského „spolužáka“.

 

Workshopů se zúčastnili i stážisté projektu ČRA Blíž lidem.

Karolína Opatřilová, ACHO