Aktuality

A4_final

Olomouc – Velké překvapení přichystali Arcidiecézní charitě Olomouc dárci z celého Česka. Kontejner pro Haiti naplnili svou štědrostí za necelé dva měsíce. Uvnitř zbývá místo pouze na sportovní a školní pomůcky pro děti. Materiální sbírka měla být původně ukončena 30. září.

 

Kontejner pro Haiti vypraví Arcidiecézní charita Olomouc s pomocí českých dárců letos na podzim. Přitom už nyní je téměř plný. „Velký zájem jednotlivců, škol i nejrůznějších firem nás mile překvapil. Od druhé půlky června, kdy sbírka začala, nás kontaktuje spousta lidí dobré vůle. Za necelé dva měsíce tak přispěli více než čtyřiceti šlapacími šicími stroji, velkým množstvím židlí a lavic a dalším nábytkem. Mnozí přinášeli na Charity v Arcidiecézi olomoucké i látky, barevné nitky, jehly a další potřebné věci pro šicí dílnu nebo berle a další zdravotní potřeby. Dárci nám přispěli i nářadím, dále pracovními potřebami jako jsou lopaty, konve, košťata…“ uvedla koordinátorka projektů na Haiti Klára Lőffelmannová.
Kontejner se tak podaří naplnit mnohem dříve, než se očekávalo. Aktuálně v něm zbývá místo pouze na sportovní potřeby a školní pomůcky pro děti. „Prosíme tak dárce například o švihadla, míče nebo třeba koloběžky a další podobné sportovní potřeby, ze kterých jejich děti už vyrostly. V haitských školách také velmi pomůžou školní pomůcky – například sešity, rýsovací potřeby nebo i školní batohy a pouzdra,“ upřesnila pracovnice Arcidiecézní charity Olomouc.
Náklad vyrazí na Haiti v listopadu, do cíle by měl dorazit pravděpodobně během ledna příštího roku. Materiální sbírka pomůže obyvatelům odříznuté severozápadní části země, v Baie de Henne a Gonaïves. Charita působí na místě už 12 let. Naposledy s pomocí české veřejnosti pomohla obnovit přístřeší Haiťanů, která zničil loni v říjnu hurikán 4. stupně Matthew.

Děkujeme dárcům za jejich podporu. Za to, že můžeme na Haiti pomáhat…

 

Karolína Opatřilová, ACHO