Aktuality

pan_Hysek_titulka

Olomouc – Zdeněk Hýsek šlápne do pedálu Lady a jehla začne vpichovat do látky nit v pravidelných intervalech. Jenže. Stroj podivně vrže. „Tak to není dobré, to není dobré,“ nezdá se ostřílenému opraváři šicích strojů a začne mašinku ještě více promazávat olejem. Zdeněk Hýsek opravuje šicí stroje už 32 let, v těchto dnech se pustil do desítek šicích šlapacích strojů, které na podzim vyplují na Haiti. Tam se na nich budou učit řemeslu haitské ženy v nově vzniklé šicí dílně sester z řádu sv. Josefa. Dílna se nachází v Gonaïves na severozápadě země, kde už 8 let působí Arcidiecézní charita Olomouc. Právě ta Kontejner pro Haiti s šicími stroji s pomocí českých dárců vypravuje.

 

Stroje ze zásilky pro Haiti opravujete už necelé čtyři dny, jak Vám to jde?

V jeden den mám na šicí stroje pro Haiti vyhrazené pouze tři hodiny, a to musím spoustu zákazníků ještě odmítat. Když to sesumíruji, tak tedy za takových 11 hodin mám pro Haiti připravenou první desítku strojů. Oprava jednoho stroje, pokud vše jde, jak má, mi tedy trvá tak hodinku.

Někteří dárci nám věnovali i stoleté šicí stroje, je většina ze strojů, které na Haiti poplují, starožitných?

Většinou jde o běžné stroje, které se začaly používat po válce, než přišla éra elektrických strojů.

A ty, které se Vám zatím dostaly pod ruku, v jakém jsou stavu?

Stroje přišly v lepším stavu, než jsem očekával. Většinou řeším to, že byly dlouho odstavené, nikdo je nepoužíval, jsou tedy zaprášené. Po smíchání oleje s prachem pak došlo k zatuhnutí, takže musím stroj důkladně vyčistit, rozhýbat, také ošetřit, doseřídit. Sem tam je třeba něco i dodat, například člunek, cívky,…

Předtím, než jste s opravou začal, žádal jste i o náhradní díly, co je tedy třeba nejvíce doplňovat?

Nejdůležitější je kožený řemen, který bývá často zteřelý a láme se. Navíc v těch rozdílných klimatických podmínkách, které na Haiti panují, by utrpěl své. Je taky třeba stroje vybavit náhradními cívkami a lahvičkami oleje, aby je ženy mohly promazávat.

A poradí si vůbec žena na Haiti s běžnou údržbou šicího stroje?

Může se stát, že obsluha šlápne opačným směrem, takže nit se zasukuje a žena musí být schopna ty základní mechanismy rozdělat a nit vytáhnout. Šikovná švadlena si s tím ale poradí.

Jak dlouho vůbec můžou tyto staré použité stroje ještě sloužit?

Záleží na klimatických podmínkách a na tom, jak s nimi Haiťané budou zacházet… Většina strojů by ale mohla vydržet ještě takových dvacet, možná i více let. Samozřejmě bude třeba postupem času některé součástky vyměnit, kdo ví, co bude za tu dobu…

V Kontejneru jsme chtěli poslat do Karibiku pouze šlapací šicí stroje, protože na Haiti je potíž s připojením k elektřině. Když to ale pomineme, jsou šlapací stroje výhodou nebo naopak nevýhodou oproti elektrickým, v čem?

U šlapacích šicích strojů odpadají závady elektrického vybavení a o to bývá jejich údržba a případné opravy

jednodušší. Poslat na Haiti zrovna šlapací šicí stroje byl dobrý nápad.

 

Za rozhovor děkuje Karolína Opatřilová, ACHO