Aktuality

SONY DSC

AKTUALIZOVÁNO – Nefungující vláda a zdravotní i školský systém. Hlad, nedostatek pitné vody a každoroční výskyt hurikánů. To je Haiti. V těžce zkoušené zemi působila během září a října Klára Lőffelmannová z Arcidiecézní charity Olomouc. Navštívila žáky z projektu Adopce na dálku, haitské komunity a spolupracovníky Charity i některá místa, která loni zasáhl hurikán Matthew a kde pomáhaly peníze českých dárců. Mise skončila 31. října 2017. Podívejte se, jak si Klára vedla, v jejích online zápiscích z cesty.

 

Neděle – 29. října 2017
Port au Prince/ Čas odjezdu je tu. Koncem týdne ještě navštěvuji sídlo místního nunciuse Eugena Martina Nugenta v Pétion-Ville. Jsem předem ohlášená a o to více mne mile překvapí, že mě po příjezdu nuncius pozve na oběd. Nugent má za s sebou mnoho zkušeností z různých zemí. Působil například na Madagaskaru. Na Haiti je od roku 2015. Velice ho zaujalo působení Arcidiecézní charity Olomouc na Haiti a popřeje nám do další práce vše dobré. Pěkné zakončení letošní mise.

Nastává rozloučení s našimi partnery a známými. Podařilo se vyřídit všechny potřebné úkoly, které byly naplánované. Přede mnou je již jen několika hodinový let zpět do ČR. Děkuji všem, kteří jste nás během mise provázeli, a těším se brzy na viděnou 🙂

Středa – 25. října 2017
Port au Prince/ Jakub a Vít odjíždějí do Dominikánské republiky a já zůstávám poslední čtyři dny haitské mise v Port au Prince. Zde vyřizuji poslední domluvené schůzky s našimi spolupracovníky a také jinými organizacemi. Jednou z nich je Deux Main Design – americká nezisková organizace působící na Haiti od roku 2010.
Pneumatiky jako podrážky bot
Deux Main Design se zaměřuje na výrobu šperků a obuvi z místního materiálu a dokonce i odpadků, jako jsou pneumatiky. Ty využívá jako podrážky pro sandále a pantofle. Své výrobky prodává v obchůdku v Port au Prince a také v USA. V místní dílně pracuje 33 zaměstnanců. Vytvářet nová pracovní místa je na Haiti velmi potřeba. Deux Main Design poskytuje i odpolední kurzy pro žáky středních škol. Studenti se tak mohou vyučit řemeslu a poté získat práci. Návštěva této organizace inspirovala i nově vzniklou dílnu sester sv. Josefa v Gonaïves.

 

Úterý 24. října 2017
Port au Prince/ Ve spolupráci se Slovenskou katolickou charitou (SKCH) dnes vyrazíme do školy sv. Terezie, kterou zde vedou místní sestry. Školu navštěvuje 495 dětí od 1. do 7. třídy. Součástí jsou také tři třídy předškolky. Část budovy školy zde SKCH pomohla vybudovat po ničivém zemětřesení v roce 2010 a nyní místní děti podporuje formou projektu Adopce na dálku.

 

Pozdravíme se s žáky v každé třídě a přidáme se také do hodiny tělocviku, kterou zde dvakrát týdně vyučuje externí profesor. V poledne každý den dostávají děti obědy v podobě rýže a fazolové omáčky. Do kuchyně pronikneme i my, a jelikož dnes byla paní kuchařka sama, nabídneme jí pomoc s umýváním nádobí. Má velikou radost.

 

Sestry sv. Terezie od Ježíše vedou celý svůj areál i školu v řádném pořádku, a ačkoliv jsou tu momentálně přítomny jen čtyři sestry, všechnu práci zvládají s úsměvem na tváři a na každé z dětí si najdou čas individuálně. Pro nás je to opět obohacující zkušenost a zadostiučinění, že pomáhat má opravdu smysl. Návštěva poslední školy na naší misi je za námi. Zítra se cesty našeho týmu rozdělí.

 

Neděle 22. října – pondělí 23. října 2017
Port au Prince/ V neděli přejíždíme do hlavního města Port au Prince k sestrám řádu svaté Terezie od Ježíše v Cazeau. Druhý den dopoledne nás čeká schůzka s agentem. Řešíme poslání kontejneru s humanitární pomocí na Haiti. Arcidiecézní charita Olomouc by jej měla odeslat v listopadu. Uvnitř bude vybavení pro šicí dílnu, nábytek, školní pomůcky a sportovní potřeby pro žáky, zdravotnický materiál, oblečení atd. Tyto věci poslouží místním komunitám v Gonaïves a Baie de Henne.
Srdečně děkujeme všem štědrým dárcům, kteří do kontejnerové sbírky v létě přispěli svými dary. Během jednání se zástupcem přepravní společnosti plánujeme všechny budoucí kroky a zjišťujeme potřebnou administrativu, která nás bude čekat. Kontejner by měl do přístavu v Port au Prince dorazit začátkem ledna 2018.

Pátrání po zraněné dívence
Pátek – 20. října 2017
Gonaïves/ Dopoledne s dětmi dopíšeme poslední dopisy pro české adoptivní rodiče. Odpoledne zavítáme do místní nemocnice, kde jsme chtěli navštívit jednu žákyni 5. třídy, která dnes ráno nepřišla do školy. Při přecházení silnice ji totiž srazila motorka. V nemocnici nám však lékařka oznámila, že dívka zde jen absolvovala rentgen a je nyní asi doma. Vydali jsme se tedy hledat její dům. Dívka je sirotek a žije se svou sestřenicí. Doma nám řekli, že dívku převezli do nemocnice v Saint Marc. Měla totiž ošklivě zlomenou nohu a tamní nemocnice je lépe vybavená. Dívka je tedy, Bohu díky, v dobrých rukou a doufáme, že se brzy uzdraví.

Naše práce v Gonaïves se pomalu chýlí ke konci. Zítra nás čeká balení a loučení se sestrami. V neděli odjedeme za dalšími povinnostmi do Port au Prince.

Čtvrtek – 19. října 2017
Gonaïves/ Včera jsme po náročné cestě trochu odpočívali, plánovali další dny a setkali se s dalšími školáky. Dnes ráno nás čeká nemilé překvapení. Baterie v autě odešla. Ještě, že se nám tato příhoda nestala po cestě z Baie de Henne. Těžko bychom v pustině hledali opraváře. V Gonaïves naštěstí auto opravíme a doufáme, že nám bude ještě poslední týden dobře sloužit. Přeci jen nás čeká ještě hodně práce v Port au Prince, kam zamíříme tuto neděli. Dnes se ještě podíváme do šicí dílny a v tomtéž domě také novou kliniku pro malomocné. Jedná se o druhou existující kliniku na celém Haiti. První se nachází v Leoganu. Konzultace i celé vyšetření je tu pro pacienty zadarmo a kliniku nechal vybudovat místní kněz P. John, původem z USA, který na Haiti dlouhodobě žije již několik desítek let.

Pondělí 16. – úterý 17. října 2017
Baie de Henne/ Přejíždíme zpět do Baie de Henne, kde vyřizujeme ještě poslední administrativní věci s místním knězem. Následující den – 17. října je na Haiti státní svátek – výročí úmrtí Jean Jacques Desalina – muže, který se zasloužil o vyhlášení první černošské republiky na Haiti v roce 1804. Školy a další instituce jsou zavřené. My strávíme téměř celý den v autě na kamenité a rozbité cestě do Gonaïves.


Sobota 14. – neděle 15. října 2017
Mole St. Nicolas – místo, kde poprvé přistál Kryštof Kolumbus se svojí španělskou flotilou v roce 1492 v domnění, že doplul do Indie. Málokdo tuší, že právě Haiti má takovouto významnou spojitost s objevením Ameriky. Ve městě si tedy prohlédneme několik historických pozůstatků z doby španělské kolonizace. Scházíme se i se středoškoláky, kteří zde díky projektu Adopce na dálku studují.

Pátek – 13. října 2017
Baie de Henne/ Ráno se vydáváme do místního lycea, kde studují žáci 7., 8. a 9. ročníku a studenti 1. – 2. ročníku střední školy. Také zavítáme do místního zdravotního střediska Baie de Henne, abychom zmonitorovali aktuální stav zdravotnictví v této vesnici. Zastihneme zde právě místního administrátora, který nám popíše aktuální situaci. Ve středisku trvale působí dvě zdravotní sestry, které místním lidem v případě akutních případů mohou pomoci. Jsou zde i dva všeobecní lékaři (bez specializace), ti však nejsou přítomni stále. Aktuálně ve středisku není ani jeden z nich. Jeden je nyní v Port au Prince a druhý se nachází na školení v Port de Paix. Vybavení celého střediska je velmi skromné a rozhodně se zde nedají provádět žádné větší zákroky. Kvůli nim musí pacienti cestovat do nejbližších nemocnic v Bombardopolis či Gonaïves. Ani dostupnost potřebných léků zde není zajištěna. Většina důležitých léků není na Haiti k sehnání a často je problém s krátkou expirační dobou, o čemž jsme se již přesvědčili při zajišťování léků pro náš zdravotnický kemp. Místní lékárnice tak alespoň minimální množství léků nakupuje v Port de Paix a dováží je sem do střediska. Léky si pak zde pacienti mohou koupit, pro mnoho z nich je však jejich cena příliš vysoká. Během odpoledne se přesunujeme ještě více na severozápad země do Mole St. Nicolas.

Čtvrtek – 12. října 2017
Baie de Henne/ Dopoledne s žáky ve škole dokončujeme dopisy pro jejich adoptivní rodiče a společně s ředitelem a učiteli vybíráme nové žáčky k adopci. Dětí, které by potřebovaly pomoci, je stále hodně. Vzdělávání je zde poměrně drahé, učebnice či školní uniformy vydrží z pravidla jen jeden rok. Peníze od adoptivních rodičů všechny tyto pomůcky žákům hradí, včetně školních potřeb a teplého oběda. Situace ve škole není jednoduchá ani pro učitele, kterým jejich plat často nestačí na uživení svých početných rodin.

Dnes jsme ve škole naposledy, proto se s žáky loučíme zpěvem a budeme se na ně těšit zase příští rok. Děkujeme všem sponzorům, kteří s námi pomáhají zajistit dětem základní vzdělání!

Odpoledne navštěvujeme ve vesnici několik nám známých rodin, potkáváme se i s místními řemeslníky a rybáři.

Třetí zdravotní kemp: vyrážky, záněty a problémy s trávením
Středa – 11. října 2017
Baie de Henne/ Zdravotnický kemp ve škole Sainte Maria Goretti pokračuje. Nejčastějšími zdravotními problémy jsou zde kožní vyrážky a ekzémy, záněty očí a uší, nedostatek vitamínů a problémy s trávením. Děti totiž nemají pravidelný přístup k pitné vodě a také nemají zajištěnou pravidelnou stravu. Jediným jídlem za den jsou pro ně školní obědy. Alespoň díky nim se mohou lépe soustředit na výuku a neomdlívají při vyučování. Zdravotní prohlídky jsou též dobrou prevencí před nejrůznějšími onemocněními. Za dnešek se nám podaří zdravotní prohlídky ukončit.

 

Ve škole dnes také dětem rozdáme dárky od adoptivních rodičů a začneme s nimi psát vzkaz do České republiky. V psaní dopisů budeme pokračovat ještě zítra.


Úterý – 10. října 2017
Baie de Henne/ Ráno zahájíme se sestrami sv. Josefa již třetí ročník zdravotnického kempu. Uskuteční se ve škole Sainte Maria Goretti. Děkujeme tímto všem dárcům, kteří nám během srpnové akce Na zdraví Haiti přispěli k nákupu potřebných léků a vybavení k zorganizování této pomoci v odlehlé oblasti bez lékaře a s nedostatkem léků. Za první den ošetříme necelých 70 žáků a zítra budeme v prohlídkách pokračovat. Dnes jsme též navštívili malou školu v Petite Anse, kde místním žákům pomáhají se vzděláním i „adoptivní rodiče“ z České republiky.

Pondělí – 9. října 2017
Baie de Henne/ Opět po roce se vítáme s žáky ve škole Sainte Maria Goretti. Každé třídě během dopoledne pořídíme skupinovou třídní fotografii a individuálně vyfotíme děti z projektu Adopce na dálku. Díky tomuto projektu mohou děti v této chudé oblasti chodit do školy a mají zajištěnou uniformu, učebnice a jedno teplé jídlo denně. Povídáme si také s profesory a probíráme administrativní záležitosti s ředitelem školy. Odpoledne nás čeká schůzka se středoškoláky z místního lycea.

Dnes nás do Baie de Henne přijel posílit čtyřčlenný zdravotnický tým sester sv Josefa z Gonaïves, který od zítra zahájí zdravotnický kemp pro celou školu.

Neděle – 8. října 2017

Baie de Henne/ Včera jsme se přesunuli do Baie de Henne, rybářské vesnice na severozápadě Haiti. Právě zde spolupráce Arcidiecézní charity Olomouc s místními lidmi v roce 2005 začala. Na cestě jsme měli štěstí na dobré počasí. Bylo celkem sucho. Minulý rok jsme sem totiž zavítali bezprostředně po hurikánu, kdy byla velká část cesty zaplavená a rozblácená. Nyní jsme cestovali pět hodin, na místních rozbitých a kamenitých cestách to není zrovna med.

Dnes se vydáváme na mši v místním kostele sv. Michaela. Zrovna dnes mši doprovází sbor dětí ze školy Sante Maria Goretti, kterým ACHO i s dárci již dvanáct let pomáhají se vzděláváním v rámci projektu Adopce na dálku. Odpoledne se setkáme s rodiči těchto dětí a připomínáme jim pravidla tohoto programu. Zítra zamíříme za dětmi rovnou do školy…

V kostele sv. Michaela
 


Setkání s rodiči

 


Čtvrtek – 5. října 2017
Gonaïves/ Navštěvujeme gonaïvského biskupa Mgr Yves – Marie Péana, abychom projednali převzetí kontejneru s humanitární pomocí. Ten sem ACHO vyšle během listopadu a místní by jej měli obdržet na přelomu roku. O sjednání schůzky jsme se pokoušeli tři dny. Biskup bývá často velmi zaneprázdněn a tak nás potěšilo, že si na nás udělal čas. Setkání se nese ve velmi přátelské atmosféře a nakonec se domluvíme na všech potřebným administrativních detailech. Biskup ocenňuje práci Arcidiecézní charity Olomouc, která na Haiti působí od roku 2005, a vzkazuje do ČR všem lidem dobré vůle své veliké díky za jejich vnímavost k potřebám druhých a láskyplnou pomoc této chudé karibské zemi. Zítra nás čeká příprava na sobotní cestu do Baie de Henne…

Středa – 4. října 2017
Gonaïves/ Dnes prozkoumáváme okolí Centra sester sv. Josefa. Navštěvujeme několik rodin, kterým sestry pomáhají se stavbou střechy či splácením nájmu. Většinou se jedná o velmi chudé rodiny, které žily na ulici, dokud se jim nedostalo pomoci od sester. Bydlení je na Haiti velmi drahé a jsou zde mnohdy problémy s pozemkovými právy. Často se stává, že v jednom domě bydlí více rodin a každá obývá jen jednu místnost. Rodiny jsou většinou šesti a vícečlenné. Vybavení domů je velmi prosté, mnohdy se skládá jen z postele. Většina života Haiťanů se odehrává venku v ulicích.

 

Holčička nemohla chodit z hladu. Nyní má šanci

Úterý – 3. října 2017
Gonaïves/ Dopoledne se podíváme do ortopedického centra sester sv. Josefa. Sestra Pyari zde právě má pacienty. Maminku s holčičkou, která kvůli podvýživě nebyla schopná chodit. Sestry jí pomohly s výživou v nutričním centrum a nyní s holčičkou pravidelně cvičí, aby se naučila správně chodit. Takovýchto případů je zde více. Kvůli nedostatku vody a jídla jsou místní děti často zpožděné ve vývoji a mají řadu různých ne jen ortopedických problémů.

Odpoledne se scházíme s některými ze středoškoláků, kteří nepřišli na včerejší schůzku.

Pondělí – 2. října 2017
Gonaïves/ Dopoledne dokončujeme fotografování sponzorovaných dětí z projektu Adopce na dálku. Každé třídě navíc pořizujeme skupinovou fotografii i s jejich profesory. Podíváme se i do školní jídelny, kde děti pravidelně každý den dostávají teplé jídlo – vařenou rýži s fazolemi. Pro mnoho žáků je tento oběd jediným jídlem za den. Odpoledne se setkáme s místními středoškoláky, kteří v Gonaïves studují díky českým dárcům. Předáme jim dárky a píšeme s nimi dopisy pro české rodiče.

 

S dětmi posíláme domů mnoho díků a vřelých pozdravů…

Neděle – 1. října 2017

Gonaïves/ V půl sedmé ráno se se sestrami zúčastníme nedělní mše svaté v místním kostele. Zde jsme potkali sestru Gerdu, která pochází z Baie de Henne a nyní bydlí v Dominikánské republice. Sestra Gerda se rozhodla pomoci ve své vesnici, odkud pochází. Sehnala potřebné množství léků a ve dvoučlenném týmu otevřeli v Baie de Henne týdenní mobilní kliniku. Velice nás tento počin potěšil. Stalo se tak úplně poprvé a je možné, že pokud budou mít sestry více prostředků i v příštím roce, pomohou v Baie de Henne se zdravotnictvím znovu.
ACHO v Baie de Henne letos již třetím rokem zorganizuje zdravotnický týden zaměřený zejména na žáky ze školy Sainte Maria Goretti, kam chodí i děti z projektu Adopce na dálku. Je tedy možné, že pro další roky bychom se sestrou Gerdou mohli spolupracovat a ošetřit tak co nejvíce lidí.

Během dopoledne vyplouváme na moře s místním rybářem, který nám vypráví o svém životě. Dokonce ulovíme i pár ryb k obědu. Odpoledne navštívíme v chudinské čtvrti jednu z rodin, kterým sestry Sv. Josefa pomáhají se zajištěním bydlení.

Sobota – 30. září 2017
Gonaïves/ I když je sobota, ve škole se nezahálí. Je třeba využít toho, že tu nejsou děti. Školní zaměstnanci se tedy pouští do vybetonování přístupové cesty k místu uprostřed školního areálu, kde se děti každý den ráno shromažďují k nástupu. Žáci tak budou mít jednodušší a bezpečnější cestu.


Pátek – 29. září 2017

Gonaïves/ Ráno navštívíme školu Emmanuel St. Joseph, kde ACHO prostřednictvím projektu Adopce na dálku sponzoruje 105 dětí. Ještě před začátkem vyučování se zde všem žákům podává sklenice mléka. Většina dětí chodí do školy bez snídaně a školní oběd je pro ně často jediným jídlem za den. Díky tomu, že žáci dostanou ráno mléko, se tak nasytí a mohou se i lépe soustředit na výuku. V 8 hodin se zúčastníme každodenního ranního nástupu, zpěvu hymny a vyvěšování vlajky. Pak nás mile přivítají všichni žáci a profesoři, kterým předáme srdečné pozdravy z ČR.

 

Následuje soutěž ve zpěvu. V ní se mezi sebou utká dvanáct žáků. Jejich výkony hodnotí odborná porota, do které jsme usedli také my. Výkony zpěváků jsou téměř profesionální a je těžké vybrat vítěze. Haiťané obecně mají velice rádi zpěv a tanec, což se projevilo i nyní. Tři nejúspěšnější zpěváky nakonec odměňuje bouřlivý potlesk. Po soutěži je čas zahájit dnešní výuku.

Kromě této školy, kterou zde vedou sestry sv. Josefa, se v jejich areálu nachází i ortopedické centrum a centrum pro matky s dětmi. Toto centrum nyní navštěvuje 60 žen se svými dětmi. Matky zde dostanou vždy nějaké jídlo pro sebe i své děti, společně zpívají, modlí se a sestry jim poskytují rady ohledně správné péče o děti a ochotně pomohou s jakýmkoli problémem. Jelikož je dnes pátek a přes víkend je centrum zavřené, dostanou matky trochu rýže a fazolí na víkend.


Čtvrtek – 28. září 2017

Gonaïves/ Během dopoledne se nám podaří získat další objem léků od místního distribučního střediska organizace Food for the Poor. Na Haiti jsou léky nedostatkovým zbožím. Pokud se vám je podaří sehnat, často je tu druhý problém – brzká expirační doba. Většinu takovýchto léků tak musíme použít co nejdříve během zdravotnického kempu v Baie de Henne.

Odpoledne navštívíme nově postavený dům sester Sv. Josefa v centru města, kde se připravují kandidátky na vstup do řádu. Momentálně zde mají sestry tři kandidátky a jejich mise se každým rokem rozrůstá.

Nápadité kabelky, kapsičky i košíky z juty

Součástí tohoto domu je i zahrada, kde ochutnáme místní třešně, a také šicí dílna, která byla otevřena v lednu. Dílnu vede jedna ze sester a v současné době vyučuje krejčovskému řemeslu deset žen. Ženy navštěvují centrum pravidelně každý všední den od 14 do 17 hodin. Máme možnost si prohlédnout i první výrobky. Kromě ušitého oblečení a nejrůznějších nápaditých tašek, kabelek a kapsiček, se zde místní ženy učí plést malé košíčky, ošatky a další nádoby z juty. Práce jim jde velmi dobře od ruky. Na příští rok je v plánu rozšíření této dílny, aby zde vyučené ženy mohly také začít šít uniformy pro žáky ze školy Emmaus St. Joseph. Na tyto aktivity začátkem příštího roku přispěje i ACHO kontejnerovou zásilkou, která kromě jiného bude obsahovat i šlapací šicí stroje a další potřebné šicí náčiní.

 

A takhle se jezdí v Gonaïves:

Středa – 27. září 2017

Port au Prince/ Dopoledne se scházíme se středoškoláky, kteří studují v Port au Prince, abychom jim předali dopisy od dárců z České republiky a napsali s nimi na oplátku vzkazy z Haiti do Čech. Poté míříme do kanceláře organizace Food for the Poor, kde jsme předešlý den vyjednávali dodávku zdravotnických potřeb a léků pro zdravotnický týden v Baie de Henne. Plný kufr léků, který jsme na Haiti dovezli, totiž nestačí pro všechny potřebné. Naší žádosti bylo vyhověno a dnes jsme od této organizace obdrželi několik krabic léků a zdravotnické potřeby.
Odpoledne nás sestry sv. Josefa z Gonaïves varují, že následující tři dny mají být na cestě mezi Port au Prince a Gonaïves stávky a manifestace. Cesta tak bude neprůjezdná. Jelikož se potřebujeme nyní pomalu přesouvat na sever, kde nás čeká další práce, rozhodli jsme se do Gonaïves (které leží přávě na severu Haiti) vyrazit už dnes. Sestry nám vyjíždějí naproti a nakonec se všichni v pořádku dostáváme do jejich centra. Za tmy.

Pondělí – 25. září 2017

Roche a Bateau/ Stále jsme na jihu Haiti. Dopoledne se vydáme do školy Saint Joseph de Rosier, kde v rámci projektu Adopce na dálku aktuálně pomáháme 16 dětem. Školu navštěvuje celkem 228 dětí. I tuto školu zasáhl v roce 2016 hurikán. Polovina budovy přišla o střechu a také o třídy pro předškolní děti. Díky projektu Arcidiecézní charity Olomouc na opravení školy Saint Joseph de Rosier dnes mají tamní žáci střechu nad hlavou. Nové třídy pro předškoláky by měly být brzy hotové.

 

Dětem vyřizujeme vřelé pozdravy od českých dárců a předáme jim drobné dárky. Školáci pak píší dopisy svým adoptivním rodičům. Odpoledne se loučíme s našimi hostiteli a vyrážíme na cestu zpět do Port au Prince. V cíli jsme v pořádku po setmění.

 

Neděle – 24. září 2017
Roche a Bateau/ Ráno nechybíme při nedělní mši svaté v kostele sv. Michaela. Při bohoslužbě se zároveň odehrává jedna svatba a křtiny čtyř dětí. Na konci mše ještě skládají sliby místní noví skauti. Je vidět, že farnost žije velmi pestrým životem, ukazuje se, že nově opravený kostel je pro místní lidi velmi důležitý, nejen z hlediska náboženského, ale i společenského.

A co se ve vesnici během roku změnilo? Po mši se vydáváme na obhlídku. Mnoho domů je opraveno a má nové plechové střechy. Stále jsou zde ale i domy neopravené, které mají místo střechy jen plachtu. Velkou novinkou je zde studna, kterou pomohly postavit sestry sv. Vincence z Paola. Místní zahrady a pole jsou stále ve špatném stavu. Následky loňského hurikánu jsou vidět i na polámaných palmách. Setkáváme se s místními, kteří nám vyprávějí o svém životě. Souhlasně sdělují, že je ve vesnici stále co zlepšovat, a upozorňují zejména na problém se zničenou úrodou a úhynem dobytka. Z tohoto důvodu nemá mnoho lidí práci, takže mnozí rodiče nemohou zaplatit školu svým dětem.

 

Sobota – 23. září 2017

Roche a Bateau/ Cesta do Riviere Froide je po ránu neprůjezdná a tak chvíli trvá, než se sejdeme s naším řidičem a společně vyrazíme do vesnice Roche a Bateau na jihu Haiti. Cestou stíháme přátelskou návštěvu v kněžském domě Société des Prêtres de Saint-Jacques, kde navážeme nové kontakty pro případnou pomoc s posíláním materiální pomoci na Haiti. Po pětihodinové cestě autem, tedy v sedm hodin večer, dorazíme na faru v Roche a Bateau.

Jih Haiti: opravené střechy a zpěv i tanec o svátku sv. Michaela
Již zdálky nás svým leskem vítá opravená střecha místního kostela sv. Michaela, který loni poničil hurikán Matthew a na jehož obnově se podílela Arcidiecézní charita Olomouc. Ještě hřejivější pocit máme, když nás hned při vstupu do kostela obklopí radostná hudba a tanec. Místní farníci se totiž připravují na svátek svého patrona, sv. Michaela archanděla. Svátek připadne na 29. září. V kostela tak už pilně nacvičují na slavnost. Následně se ubytujeme na místní faře u P. Serge Denise.

Pátek – 22. září 2017

Port au Prince/ Situace v Port au Prince je již tři dny poněkud napjatá – v ulicích lidé manifestují proti nařízením vlády. Ta chce zvýšit daně, které místní lidé nejsou schopni platit. Zůstáváme tak dnes ještě u Sester v Riviere Froide. Dopoledne jsme navštívili jejich centrum pro handicapované děti – Alta Visita. Toto centrum zde postavila a stále pomáhá provozovat Slovenská katolická charita. Sestry se zde dlouhodobě starají o 39 dětí s nejrůznějším mentálním či fyzickým postižením. Odpoledne se začínáme připravovat na zítřejší cestu na jih do Roche a Bateau, kde nás čeká monitoring situace po loňském hurikánu Matthew a také navštívení školy, kde dlouhodobě pomáháme v rámci Adopce na dálku.

 


Čtvrtek – 21. září 2017
Port au Prince/ Dnes jsme navštívili školu Sv. Františka Saleského, spravují ji sestry sv. Terezie od Ježíše. Zkontrolovali jsme průběh projektu Adopce na dálku, který zajišťuje Slovenská katolická charita, ta ve škole pomáhá od roku 2011. Žáci i učitelé nás velmi vřele přivítali. Všem jsme vyřídili mnoho pozdravů od našich slovenských kolegů.
Sestry zde mají opravdu mnoho práce. Základní škola čítá devět ročníků (každý ročník má dvě třídy – A a B). Součástí jsou i tři třídy předškolky a čtyřletá střední škola. Celkem školu navštěvuje 1 360 žáků. Kromě základní školy sestry vedou ještě učňovské učiliště (zemědělství, truhlářství, zednictví). Sestry nezahálejí ani mimo školu, pracují s chudými místními lidmi a také zde mají místní produkci mastí a vína.

 

Středa – 20. září 2017, odpoledne

Port au Prince/ Klára přilétá na Haiti, kde se setkává s dalšími dvěma cestovateli – českými filmaři. Ti ji budou po většinu času doprovázet. „Všichni jsme i s kufry dorazili v pořádku. Po příletu jsme museli zařídit nezbytné věcí pro naše další působení v této zemi, jako jsou výměna peněz a zajištění sim karty,“ píše Klára.
Haitské děti se tak mohou těšit na dopisy a drobné dárky od adoptivních rodičů, dále jsou převezeny potřebné léky, kterých je na Haiti nedostatek. Tříčlenná skupinka se nyní nachází v hlavním městě Port au Prince. Mise začíná…

Foto: Jakub Kocián, Vít Kanyza