Aktuality

SONY DSC

Zábřeh – Klára Lőffelmannová z Arcidiecézní charity Olomouc je zpět z více jak měsíční mise na Haiti. Roztáčí tak kolotoč přednášek. Nejdříve se vydává za žáky zábřežské základní školy. Tamní učitelé a děti plánují na 1. prosince dokonce i dobročinnou burzu. Přinesou hračky, se kterými si už nehrají, a ty prodají. Výtěžek předvánoční akce podpoří jejich adoptovaného spolužáka z Haiti.

„Víte, kde se nachází Haiti?“ ptá se Klára plného sálu dětí.

„U moře,“ vtipkují starší žáci a vzápětí přihodí přesnější informaci: „Přece ve střední Americe, v Karibiku.“

Přednášku zpestřují fotografie a krátká videa z terénu, děti se dozvídají nejednu zajímavost. Slovo Haiti pochází z kreolštiny a znamená Hornatá země. Příroda na Haiti je krásná, avšak pláže, ale i ulice hyzdí odpadky. Na Haiti totiž nejsou odpadkové koše a také tam nejezdí popeláři. „Chybí tam i kanalizace, takže když zaprší, voda nemá kam odtékat. Jednu takovou záplavu jsme zažili na vlastní kůži loni v hlavním městě Port au Prince,“ komentuje Klára fotografii přezdobeného autobusu, který brázdí zatopenou cestu.

Na další fotografii sedí na tržišti žena u velkých mís, které jsou plné něčeho bílého. Co to může být? Děti tipují rýži nebo kokos. Ale samá voda. „Je to sůl. Tu Haiťané získávají odpařováním mořské vody,“ odhaluje tajemství Klára. I rýže je na Haiti k dostání. Rýže a fazole jsou vlastně tamním národním jídlem. Je nejlevnější a dobře nasytí. Toto jídlo často jedí i žáci ve školách v Baie de Henne, Gonaïves či Roche a Bateau, které Arcidiecézní charita Olomouc podporuje s pomocí českých dárců. „Jídlo, které děti ve škole dostanou, je pro mnohé jediným jídlem za celý den,“ podotýká humanitární pracovnice.

80% Haiťanů podle ní žije pod hranicí chudoby. To znamená, že musí vystačit se dvěma dolary na den. Další snímky ukazují, jak vypadají hliněné chýše s palmovými střechami, které při deštích snadno promoknou, dále lepší příbytky s plechovou střechou nebo hezký menší domeček, ve kterém ale zase žije třeba i osmičlenná rodina.

 

Charita i s českými dárci pomáhala Haiťanům se stavbou přístřeší, které loni zničil hurikán Matthew. Klára dětem ukazuje domy i kostel bez střech. Vzápětí se na plátně objeví snímky z letošní cesty, na kterých jsou tyto budovy již zastřešené.

„A kolik je na Haiti teď hodin?“ ptá se další klučina.

Hodiny v sále ukazují po osmé hodině ráno. „Na Haiti je ještě noc, je tam o pět hodin méně než u nás,“ odpovídá Klára.

Děti zhlédnou i videa ze zdravotního kempu, kdy bylo ošetřeno 240 dětí z Baie de Henne, či videa zobrazující školu v Gonaïves nebo vesnici Roche a Bateau.

Zábřežská škola podporuje přes projekt Adopce na dálku – Haiti chlapce Davea. Žáci se však dozvídají nečekanou zprávu. „Sestřičky, které školu vedou, mi sdělily, že se Dave s rodinou odstěhovali do Chile. Doufají, že za lepším životem, na Haiti je to přece jen těžké…“ Žáci i kantoři situaci chápou. Místo Davea se tak rozhodnou začít podporovat dalšího haitského chlapce. Toho pak podpoří i při dobročinné burze, kterou plánují ve škole uspořádat 1. prosince. „Děti přinesou hračky, se kterými si už nehrají, a ty rozprodáme. Cena jedné hračky bude maximálně 50 korun. Už se nám tu některé hromadí, děti nejčastěji přinášejí plyšáky,“ uvedla paní učitelka Pavlína Hamplová.

Klára přítomným děkuje za jejich pomoc a zájem o chudé haitské děti. Tlumočí také poděkování a pozdravy od sester z řádu sv. Josefa, které vedou školu v Gonaïves.

 

Karolína Opatřilová, ACHO