Aktuality

kontejner na Haiti_titulka
Gonaïves – Kontejner pro Haiti dorazil z České republiky, a pak z karibského přístavu až do Gonaïves. „Zásilka“ s humanitární pomocí od českých dárců byla v cíli 18. ledna kolem půl desáté večer. Její vykládání začalo druhý den v pět hodin ráno a zabralo necelých pět hodin. Podle Renee Quadros z řádu sv. Josefa, která na zásilku dohlíží, šlo vše hladce.

„Problémy nebyly dokonce ani s proclením, to trvalo pouhých pět dní,“ tlumočí zprávy z Haiti Klára Lőffelmannová z Arcidiecézní charity Olomouc. Sbírka obsahuje vybavení pro šicí dílnu včetně šlapacích šicích strojů, školního nábytku, pomůcek, sportovních potřeb pro děti, zdravotních potřeb, jako například berle, hygienických potřeb a dalších věcí. Příprava i průběh sbírky trval přes půl roku a pomáhalo s ním více než třicet dobrovolníků z řad veřejnosti i Charit. „Při vybalování jednotlivých palet měli Haiťané opačný problém než my. V kontejneru totiž bylo na slunci velké horko, přičemž my jsme při jeho balení v listopadu zmrzali,“ pousmívá se Klára.

DĚKUJEME všem dárcům a dobrovolníkům za jejich štědrost, ochotu i vysoké pracovní nasazení

Velké díky poslala do ČR i sestřička Renee (Centrum sv. Josefa v Gonaïves):
„Drazí čeští přátelé, zdravím Vás z haitského Gonaïves. Kontejner k nám dorazil v noci 18. ledna se všemi Vašimi přáními, dary, štědrostí i obětavostí. Chtěla bych poděkovat každému z Vás a říct, že i maličkost zaslaná v kontejneru bude na Haiti velmi užitečná. Díky za to, že jste nám – lidem na Haiti otevřeli svá srdce…“

Zde si můžete prohlédnout snímky z Gonaïves od Renee Quadros: