Aktuality

4_2019_Eyer_výstava_výtěžek

Brno – Některé abstraktní obrazy Libora Eyera, které ještě před pár dny zdobily brněnskou Galeryji9, pomohou zaplatit rekonstrukci toalet a výmalbu školy v odlehlé haitské oblasti Baie de Henne. Právě na tyto účely věnoval malíř a adoptivní rodič v jedné osobě nastřádané peníze. Odkoupením pěti obrazů a z příspěvků návštěvníků Galeryje9 se podařilo získat 22 601 korun.

Výstava obrazů pomohla podle jejího autora zvýšit povědomí o situaci na Haiti a také o tom, jakým způsobem tam pomáhat. „Spoustu lidí překvapilo, že jsem se pustil do výstavy s tím, abych pomohl Haiti. Mnozí z nich se potom nad tím zamysleli. Mám z toho dobrý pocit,“ říká Libor Eyer, který v pátek 26. dubna předal zapečetěnou pokladničku s výtěžkem Kláře Lőffelmannové z Arcidiecézní charity Olomouc.

Víc než 22 000 korun pomůže zaplatit rekonstrukci toalet, které již dosluhují, a také výmalbu školy v haitském Baie de Henne. Dochází tam 250 dětí z širokého okolí a u některých z nich se bohužel objevují kvůli nevyhovujícímu stavu toalet nejrůznější onemocnění. „To by se mělo po rekonstrukci změnit,“ sděluje humanitární pracovnice Klára Lőffelmannová a dodává: „Nápad Libora Eyera uspořádat benefiční výstavu se mi už od začátku líbil. Vážíme si toho, že přestože má vlastní rodinu, podporuje ve vzdělání holčičku z dalekého Haiti a hledá další cesty, jak v tomto zhrouceném státě pomáhat. Jsem ráda, že mezi našimi adoptivními rodiči se najdou tak báječní lidé.“

Karolína Opatřilová, Arcidiecézní charita Olomouc