Aktuality

WEB_index2

Potravinová krize vrcholí. Ceny jídla jsou enormní. Lidé volí platbu za jídlo než za bydlení. Mnoho rodin ztrácí střechu nad hlavou a žije na ulici.

Baie de Henne a Roche-à-Bateau

Ve vesnicích Baie de Henne i v Roche-à-Bateau je situace s vodou kritická. Na západě Haiti již pět měsíců nepršelo. Teploty se přes den drží kolem 40°C, v noci neklesají pod 25°C. Zavodňovací kanály přivádějí na políčka rolníků stále méně a méně vody. Rostliny bez vláhy hynou a následně ani dobytek a drobné zvířectvo nemá co jíst. Meteorologové vyhlásili letošní duben za nejsušší od roku 1987. Ministerstvo zemědělství i nejrůznější zahraniční organizace sice podporují drobné zemědělce finančně i rozdáváním semen rychle rostoucích plodin, ale bez vody jde rolničení těžko.

Partneři zásobují místní obyvatele pytlemi rýže a fazolí. Pro vodu chodí v rozpáleném slunci ke vzdáleným studnám. Mnoho rodin je na tom bídně. Některé se stydí o své životní situaci komukoliv říci. Místní kněz chodí ode dveří ke dveřím zjišťovat, jak na tom lidé jsou, a nabízet pomoc. Nejde jen o zdraví, ale také o lidskou důstojnost.

Pomozte rodinám bojovat s hladem nákupem dvaceti pěti kilogramového pytle rýže nebo fazolí. I sebemenší pomoc s dobrým úmyslem se počítá.

Gonaïves

V Gonaïves se potravinová pomoc rozrostla na 1 440 rodin pravidelně přijímajících jídlo. Jednak to pro naše partnery znamená obrovský finanční nápor, ale také je potřeba mnoho energie a dobrá logistika na shánění a distribuci potravin. Situace je pro některé tak zlá, že raději volí koupi jídla před placením vlastního bydlení. Mnohdy i celé rodiny přicházejí o střechu nad hlavou. Být na ulici znamená nejen riziko bezpečnostní, ale také zdravotní a sociální.

Společně se sestrami hledáme řešení, jak v pětadvacetiprocentní inflaci přispět na stavbu domů, aby byly finanční prostředky využity účelně a efektivně. Zatím žijí rodiny pospolně se sousedy, ale to není dlouhodobě udržitelné řešení. Jen co na Haiti skončí nouzový stav (v polovině července), zaměříme se na stavbu obydlí pro ty, kteří v době ekonomické krize přišli o své domovy.

Přispějte na stavbu odolného a udržitelného domu. Základem dobré rodiny je dobrý domov.

Zdroje: icihaiti, aljazeera, HaitiLibre

Lada Matyášová, Arcidiecézní charita Olomouc