Aktuality

SONY DSC

Školní výuka na Haiti je momentálně zcela ochromena. V pondělí 3. října 2022, u příležitosti oficiálního znovuotevření tříd, které bylo odloženo z 5. září 2022, nebyl zaznamenán žádný student který by se chystal jít do školy. Podle informací shromážděných haitskou tiskovou agenturou AlterPresse, několik škol den předtím vyzvalo rodiče, aby nechali své děti doma, dokud se nezmění sociopolitická situace v zemi.

Krize pohonných hmot, která po dobu několika měsíců brání provozu vozidel veřejné dopravy a klima teroru udržované ozbrojenými gangy na různých místech Haiti, zejména v hlavním městě Port-au-Prince, má za následek narušení veškerých společenských aktivit. Od pondělí, 3. října 2022, jsou na různých místech v hlavním městě Port-au-Prince stavěny barikády, bránící veškerému pohybu a provozu ve městě. Banky, čerpací stanice, obchodní domy a školy tak zůstávají zavřené a celkový chod země je tak zcela ochromen. Demonstrace vypukly od pondělí 12. 10.  2022 v návaznosti na protestní hnutí, jejichž cílem je sesadit premiéra Ariela Henryho.

Haitská římskokatolická církev se tak rozhodla, že odloží znovuotevření tříd ve všech církevních zařízeních a školách, z důvodu vzrůstajícího násilí a všeobecné nejistotě, která zuří po celé zemi. Toto rozhodnutí přijaly biskupové jako znamení solidarity s kongregacemi diecéze Gonaïves, které se staly oběťmi rabování a vandalismu, mezi nimi je i škola sester z kongregace Sv. Josefa, kterou arcidiecézní charita Olomouc dlouhodobě podporuje a která byla zcela vyrabována.

V tiskové zprávě z neděle 2. října 2022 ministerstvo pro národní vzdělávání (dále jen Menfp) uvedlo, že první týden školního roku za období 2022/2023 bude obtížný a v několika částek země ho nebude možné zahájit. Prohlašuje, že očekává doslova „pomalý a obtížný návrat do škol“. Menfp důrazně vyzývá k respektování práva na vzdělání všech dětí za všech okolností, které je ratifikované mezinárodními úmluvami na Haiti: „Je ve veřejném zájmu aby škola byla neustále chráněna a zachovávána a je na všech aktérech, aby k tomu přispěli, pro dobro a budoucnost našich dětí“.

(vybráno z haitského zpravodajství)