Aktuality

3_2010_Zemětřesení 2010_událost za událostí

Haiti – Haiti otřáslo ničivé zemětřesení. Za oběť mu padlo přes 220 000 Haiťanů, dalších víc jak 8 000 zemřelo při epidemii cholery, která vypukla brzy poté. Přečtěte si, jak šly události jedna za druhou…

12. ledna 2010 – V jediné minutě padl prezidentský palác i katedrála

12. ledna otřáslo Haiti – nejchudší zemí západní polokoule – zemětřesení o síle 7 stupňů Richterovy stupnice. Půda se začala otřásat v 16:53 místního času (22:53 SEČ), poté následovaly další otřesy o síle 5,9 a 5,5. Epicentrum se nacházelo 16 km jihozápadně od hlavního města Port-au-Prince.
„Zdi domů se zřítily do ulic, takže blokují dopravu a všude okolo křičí lidé,“ popisuje dění v zemi bezprostředně po katastrofě ředitel humanitární organizace World Vision na Haiti, Frank Williams. „Jsme v šoku z toho, co jsme zažili…. lidé naříkají…. jsou velmi vyděšeni.“

Zemětřesení přežil také Ian Rogers ze Save The Children. „Lidé jsou vystrašení. Je zde plno raněných a naříkajících lidí, kteří se snaží najít své blízké pod zřícenými budovami,“ sděluje.

Zemětřesení podle AFP trvalo více jak minutu. Za tak krátký okamžik se zřítilo mnoho budov, mezi jinými padla i nemocnice v Petion Ville, prezidentský palác a katedrála v centru. Dále se sesunulo k zemi mnoho domů postavených v převážně kopcovitém terénu hlavního města. Zemětřesení naštěstí nepoškodilo vzletovou dráhu mezinárodního letiště, kterou bude možné dopravit pomoc.

Podle poradce haitského prezidenta, který telefonicky hovořil s velvyslancem Haiti v USA Raymondem Alcidem Josephem, je situace velmi vážná a všude vládne chaos. Sám velvyslanec pak podle CNN požádal státy světa o pomoc.

13. leden

ACHO vyhlašuje finanční sbírku.

14. leden – Situaci komplikuje déšť

Pracovníkům ACHO se podařilo navázat spojení s Romanem Musilem, který působí v Baie de Henne. V době katastrofy se nacházel v Port-de-Paix, západně od epicentra zemětřesení, kde byly otřesy mnohem slabší. „Situaci na Haiti ještě komplikuje deštivé počasí, které rozbahnilo cesty tak, že jsou prakticky nesjízdné,“ píše Charitě Roman Musil.

15. leden – Spousta lidí nepřežije následky zranění

Aktuálně lidé potřebují zejména vodu, přikrývky, stany pro přemísťované osoby, hygienické a potravinové balíčky. Situace zůstává stále napjatá, zejména i proto, že je možné očekávat ještě další otřesy.

Mnoho lidí nepřežije následky úrazů, protože situace v oblasti zdravotnictví byla katastrofální i před zemětřesením. Na Haiti není dostatek léků, personálu, potravin a vody. Nefunguje elektřina, telefony, mobilní ani internetová síť. Tento fakt ovlivňuje velmi špatnou situaci při získávání aktuálních informací.

20. leden – Haiti se znovu otřásá

Haiti dnes znovu otřáslo zemětřesení. Charita Česká republika tam ve stejný den vyslala dva své pracovníky. Jsou v pořádku.

Otřesy o intenzitě 6,1 Richterovy škály zasáhly oblast 42 kilometrů severozápadně od města Jacmel a 56 kilometrů jižně od poničené metropole Port au Prince. Došlo k nim v 6:03 ráno místního času (12:03 SEČ). Humanitární pracovníci Charity Irena Klimková a Oldřich Pospíšil přestupovali ve 14 hodin SEČ na letadlo v Londýně, takže byli mimo nebezpečí.

Zatím nejsou zprávy o nových obětech, ale podle svědků nové záchvěvy vyvolaly mezi lidmi paniku. Většina Haiťanů z míst těžce poškozených úterním zemětřesením přespává ve stanech nebo na ulicích.

22. ledna – ACHO je v terénu

Tým Charity dorazil na Haiti. Oldřich Pospíšil se připojil ke skupině zabývající se zdravotní péčí. Tento tým byl vyslán do jedné nemocnice a jednoho sirotčince v Port au Prince. Irena Klimková pomáhá v distribučnímu týmu Charity. Jen za dnešek byly rozdány potraviny a pitná voda přibližně stovce rodin.

V tuto dobu panuje na Haiti velký chaos. „Nedostává se lidí na to, aby se vše zabezpečilo. Dovážení komodit humanitární pomoci je složité, stává se, že i několik hodin, jednou dokonce dva dny, jsem hledala kamion, který se ztratil ve zničeném Port au Prince,“ popisuje situaci Irena Klimková.

9. února – Zamazal vylepšuje rozvoz pomoci

Od uplynulého víkendu je na Haiti také Martin Zamazal, jinak vedoucí humanitárního odd. Arcidiecézní charity Olomouc, který se zapojil do zásobovacího týmu Caritas Haiti.

Podle Ireny Klimkové její kolega Zamazal odvádí velmi dobrou práci v organizaci logistiky. „Za dobu, co je na Haiti, se mu podařilo zlepšit úroveň logistiky. To, že se již daří rozvážet materiál z lodí přímo týmům, které jsou připravené k distribuci v terénu, je jeho zásluha,“ míní Klimková.

Od začátku mise bylo na Haiti vydáno 22 mil. dávek potravin pro 750 tis. lidí, z toho přes mezinárodní společenství Charit potravinová pomoc proběhla pro třetinu z nich.

Pomoc pro sirotky a zabezpečení hygieny

Charita Haiti se před zemětřesením starala o 101 sirotčinců, ve kterých bylo umístěno 9 565 dětí. V tuto chvíli je Charita jednou z mála organizací, která se zatím v praxi zabývá otázkou dětí v průběhu humanitární distribuce. Pro děti jsou zajišťována speciální místa pro distribuci, je jim poskytována psychosociální pomoc, zvláštní prostory v nemocnících apod. Charita Haiti chce usilovat o umísťování potřebných dětí v náhradních rodinách.

Program vody, sanitace a hygieny Charita nadále vytváří ve třech oblastech: Accra, nemocnice Sv. Františka a Bureau de Mines. Charita se bude snažit řešit tyto problémy i v okrajových částech, aby se nestahovalo více lidí do centrálních táborů. Zabezpečil se také odpadní systém pro tábor poblíž prezidentského paláce, Campps de Mars, kde je více než 30 000 lidí.

12. února – Tři dny modlení za Haiti

Symbolicky dnes, 12. února, tedy měsíc po katastrofickém zemětřesení, zahájí Haiťané tři dny modliteb za svou zemi. Irena Klimková, členka českého týmu na Haiti, si zatím nedovede představit, jak budou tyto dny vypadat. „Víme pouze, že všechny osoby spojené s různými církvemi, to znamená sestry, kněží, pastorové apod. se budou modlit soustavně po tři dny od rána od osmi hodin do večera do šesti. Myslím si, že drtivá většina Haiťanů se připojí. Každý zná někoho, kdo zahynul při zemětřesení, a všichni mají potřebu modlit se za budoucnost této země.“

25. února – Haiťané začínají od nuly
Po pětitýdenní misi na Haiti se do Olomouce vrátila humanitární pracovnice Charity Irena Klimková. Dle jejího mínění Haiťané zemětřesení přijali jako bod nula, jako příležitost začít znovu.

„Dobrý pocit mám ze samotných Haiťanů. Před dvěma lety jsem je tak pozitivně nevnímala, zdáli se mi sobečtí. Dnes vidím, že si pomáhají.“ komentuje své pocity Klimková.

Pozvolna se ale začíná blížit období dešťů, které bude znamenat výrazné zhoršení hygienických podmínek.

6. března – Je třeba pomoct Haiťanům, aby se sami uživili
Irena Klimková se dnes po deseti dnech vrací zpět na Haiti. Co ji čeká? „Z jednání o další strategii pomoci vzešly návrhy dlouhodobých projektů, které by byly pro Haiti prospěšné. Týkají se zejména pomoci soběstačnému živobytí Haiťanů, obnovy zemědělství, vzdělání, adopce na dálku a jiných rozvojových projektů. Máme nastíněné návrhy projektů a já teď musím specifikovat kde a co bude v různých místech a v koordinované spolupráci s řadou dalších partnerů uskutečnitelné.“

Martin Zamazal mezi tím na Haiti nadále koordinuje logistiku Caritas Haiti. V minulém týdnu distribuovali konzervované mléko, hygienické prostředky, toaletní papír a další potřebné komodity, které na letiště v Port au Prince dodala Caritas Venezuela.

Tento týden Zamazal hlásí distribuci stanů do farností St. Marie v Port au Prince a do sirotčince v Jacmalu.

24. března – Haiťané si vydělají úklidem sutin

Podařilo se zajistit dalších 80 stanů pro rodiny ve farnosti Sibert. Irena Klimková navíc zaučila 15 místních učitelů, kteří budou Charitě pomáhat s průzkumem potřeb ve 120 rodinách v oblasti Sibert.

Podle Martina Zamazala tým zakoupil také nářadí pro pracovníky zapojené do projektu Peníze za práci. „Takto placení pracovníci pomáhají s vyklízením sutin z pozemku rodin, kterým bude Charita dodávat stany. Navíc už platíme další dělníky, kteří pomáhají odstraňovat sutiny z pozemku bývalého sirotčince v Port au Prince,“ upřesňuje Zamazal.

Marek Navrátil, Irena Klimková, ACHO