Aktuality

4_2015_na Haiti se šíří cholera

Haiti – Situace na Haiti je alarmující. V první třetině tohoto roku se u obyvatel Haiti zvýšil počet podezření nakažení cholerou. Je minimálně třikrát větší než loni za stejné období. Podobné údaje lékaři evidovali na Haiti v první třetině roku 2012, kdy byla epidemie cholery na vrcholu.

Cholera se šíří ve znečištěné vodě. Haiti tak často hrozí epidemie. Ilustrační foto

Podle zpráv z webu Haiti Libre od 1. ledna do konce března tohoto roku haitské ministerstvo zdravotnictví (MSPP) zaznamenalo téměř 11 500 podezřelých případů cholery a 105 úmrtí. Loni za tu samou dobu přitom mělo přehled o 3 772 případech a 28 úmrtí. Cholera řádí zejména na západu země a v oblasti Artibonite.

Nemoc se v zemi šíří díky velmi špatným hygienickým podmínkám. „Šíření cholery způsobuje znečištěná voda, která je na Haiti velkým problémem. Tamní obyvatele sužuje nedostatek vody, chybí tam také zdravotní péče,“ přiblížila humanitární pracovnice při Arcidiecézní charitě Olomouc Kristýna Lungová. Podle ní epidemie cholery vypukla na Haiti naposledy brzy po ničivém zemětřesení, při kterém byla v roce 2010 zničena velká část hlavního města a okolního pobřeží. Při katastrofě tragicky zemřelo víc jak 220 000 lidí, epidemie cholery pak zabila dalších téměř 8 500 obyvatel.

Arcidiecézní charita Olomouc působí na Haiti již deset let. Jednou z pomocí, které tam zajišťuje, je také podpora vrtání studní s pitnou vodou či usnadnění přístupu tamních obyvatel ke zdravotní péči.

Karolína Opatřilová, ACHO