Aktuality

titulka_Mary Joseph with the baby in the manger

Gonaïves – Bubnování, zpěv, tančící andělé a výjevy z noci, kdy se narodil Ježíš Kristus. Takto slavili Vánoce děti, jejich rodiče, učitelé i sestry Sv. Josefa ve škole v haitském Gonaïves. Společné chvíle prožili také u svátečního pokrmu.

Marie, Josef a Ježíšek v podání haitských dětí. Foto: Renee Quadros

Sváteční atmosféra panovala ve škole už 21. prosince. Sestry sv. Josefa poseděly s dětmi, které sponzorují dárci z Olomouce, a jejich rodiči. „Zpívali jsme koledy a povídali si o českých „rodičích“, kteří pomáhají našim dětem k tomu, aby dosáhly vzdělání. V tyto sváteční chvíle měly děti navíc obrovskou radost z dárků, balíčků sladkostí i balónků, které dostaly,“ usmála se Renee Quadros, jedna z misionářek, které působí v gonaïvském Centru.

Dárkům a pochutinám konkuroval tanec a hlasitá hudba.
Vánoční oslavy vypukly naplno následující den. Při mši se škola proměnila v kostel, prostorem se nesl zpěv dětského sboru. Potom se malí školáci pustili do vánočních výjevů. Přiletěli bíle odění andělé, aby přinesli přítomným dobré zprávy. Následovali pastýři, kteří zvěstovali narození Krista. Ty vystřídal malý bubeník, který hbitými prsty vyplnil prostory rytmickým bubnováním. Při haitských oslavách nechyběl ani Santa Claus, který rozdával sladkosti. Podle sestry Renee si děti oslavu užily. „Milují tanec na hlasitou hudbu a vychutnaly si také oběd a drink připravený speciálně pro tuto chvíli,“ dodala.

A to nebylo vše. Sestry sv. Josefa slavily na Štědrý den ještě 183. výročí založení Shromáždění o vánoční noci. Tehdy se malé děti převlékly za jeptišky a přišly pozdravit sestry a poděkovat Bohu za jejich přítomnost a pomoc v celém světě, zvláště na Haiti. Společně se pak všichni modlili za sestry, školu, kantory, rodiče dětí a zvlášť vzpomněli všechny dobrodince, kteří jim pomáhají.

Modlitby vystřídal vánoční oběd. Haiťané, kteří bývají často o hladu nebo skromné misce fazolí, si vychutnali špagety s rýží, kuřetem, smaženým banánem a omáčkou. Tyto radosti mohli sdílet společně ve sváteční atmosféře.

 

Slavnostní mše Andělský tanec

Výjevy z Vánoc Dárky od českých sponzorů

Shromáždění o vánoční noci Vánoční potravinové balíčky

Karolína Opatřilová, ACHO
Z dopisu sestry Renee Quadros