Aktuality

Roche_skola_titul

Roche a Bateau – Opravený plot a nové zdi. To vše již opravili Haiťané ve škole v Roche a Bateau za peníze ze sbírky pro Haiti. Loni v říjnu školu poničil hurikán Matthew, strhl zdivo, střechu a zničil také vybavení a školní pomůcky.

Do sbírky pro Haiti přispěli čeští dárci více jak 1 600 000 korunami, přes 100 000 korun putovalo právě na jih země, do školy v Roche a Bateau. „Haiťanům se podařilo opravit zničený plot a postavit nové zdi uvnitř budovy. Zbývá jim opravit ve zničené části ještě dvě třídy, dále také postavit střechu,“ uvedla koordinátorka projektů na Haiti Klára Lőffelmannová. Podle ní je ve škole celkem devět tříd, dochází do nich 260 školáků, 20 z nich je zařazeno do projektu Arcidiecézní charity Olomouc nazvaného Adopce na dálku. Kromě stavebních prací a oprav Haiťanům zbývá ještě pořídit nové školní pomůcky, i ty totiž vichřice zničila.

Část školy v Roche a Bateau, kterou hurikán ušetřil, sloužila po katastrofě jako útočiště pro rodiny bez přístřeší. Ty přebývaly mezi lavicemi a tabulemi dlouhé týdny. Nyní se v této části budovy školáci opět učí.

Karolína Opatřilová, ACHO