Aktuality

SONY DSC

Olomouc – Jak se žije lidem na Haiti, se dozvěděli ve středu 20. února návštěvníci Vlastivědného muzea Olomouc.  Beseda s humanitární pracovnicí Klárou Lőffelmannovou zpestřená promítáním fotografií i videa navíc překvapila. Na své si totiž nepřišly jen sluch a zrak diváků, ale také jejich chuť. Přítomní pojedli haitské speciality a při besedě mohli popíjet kávu z Haiti.

Na jedné straně nedostatek pitné vody, hlad, bída, časté přírodní katastrofy a aktuálně i nepokoje spojené s protesty obyčejných lidí proti zkorumpované vládě. Na druhé straně rozzářené dětské oči, radost z drobností, zápal pro tanec a hudbu, prožívání přítomnosti… Haiti je země plná kontrastů. Klára Lőffelmannová tam vyrazila pod vlajkou Arcidiecézní charity Olomouc již potřetí. O své zážitky se podělila při besedě s více jak dvaceti posluchači. Nechyběli mezi nimi také „adoptivní rodiče“, kteří podporují haitské děti ve vzdělání.

Charita pomáhá na Haiti s podporou českých dárců od roku 2005 těm nejchudším a nejzranitelnějším lidem, kteří žijí v odříznutých oblastech. Díky projektu Adopce na dálku se za tu dobu vzdělávalo 1031 dětí, dále byly postaveny 3 školy a 1288 rodinám se podařilo změnit život k lepšímu. Charita v odříznutých oblastech Haiti pořádá i každoroční zdravotní prohlídky a ošetření potřebných, zejména dětí.

Arcidiecézní charitu Olomouc podpořili v její práci i samotní účastníci besedy zakoupením šperků, pohlednic, dóz a dalších přímo na Haiti ručně vyrobených věciček. Prohlédli si i školní uniformy, učebnice, knihy a dalších věci potřebné ke studiu v karibském státě.

(opa)