Aktuality

10_2019_bdh_opravy_5

Baie de Henne – Výskyt nejrůznějších onemocnění u dětí, které kvůli nim často zameškávaly školu, zmírnila rekonstrukce baiedehennské školy. Budova má nový nátěr a hlavně – v jejím areálu Haiťané postavili nové moderní toalety. To vše se podařilo díky příspěvku z Arcidiecézní charity Olomouc, Slovenské katolické charity a také adoptivnímu rodiči Liboru Eyerovi.

Velké díky vzkazuje do České republiky kněz Père Bertrand, který koordinuje vzdělávací projekt Adopce na dálku v baidehennské škole Maria Goretti. „Ceníme si vaší ochoty pomáhat chudým zemím a těm, kteří jsou znevýhodněni a je pro ně téměř nemožné žít lepší a důstojnější život. Rodiče, naši žáci i učitelé jsou s rekonstrukcí velice spokojeni. Mnohokrát děkujeme, “ říká Père Bertrand.  Podle něj opravy a veškeré stavební práce stály necelých 230 000 korun.

S vylepšením zázemí beidehennských školáků pomohl také adoptivní rodič Libor Eyer. Ten uspořádal výstavu svých abstraktních obrazů a výtěžek, který dosáhl 22 000 korun, věnoval Haiti. „Spoustu lidí překvapilo, že jsem se pustil do výstavy s tím, abych pomohl Haiti. Mnozí z nich se potom nad tím zamysleli. Mám z toho dobrý pocit,“ sděluje Libor Eyer.

Do školy dochází 250 dětí z širokého okolí. Některé z nich měly zdravotní potíže, což často zapříčiňovaly i původní nevyhovující záchodky. „Děti trpěly různými onemocněními, chyběly ve vyučování, rodiče museli shánět léky či lékaře, přičemž mnozí nemají peníze ani na základní potřeby, jako je třeba jídlo. Nové hygienicky vhodné toalety nyní dokáží tento problém znatelně zmírnit,“ vysvětluje humanitární pracovnice Arcidiecézní charity Olomouc Klára Lőffelmannová.

Děkujeme Liboru Eyerovi i Slovenské katolické charitě za podporu.

Karolína Opatřilová, Arcidiecézní charita Olomouc