Aktuality

11_2019_protesty_Haiti

Haiti – Situace v ostrovním státě Haiti je den ode dne horší. Zemi trápí sucho a málo vody. Lidé, zejména v odlehlých oblastech, trpí nedostatkem základních potravin, léků, benzínu i dodávek elektřiny. Školy i některé nemocnice jsou zavřené. Od září 2019 přišlo o život celkme čtyřicet dva lidí (mezi nimi například známý novinář Joseph Néhémie), a to jsou jen oficiálně hlášená čísla. Ohrožených an životech je ve skutečnosti mnohem více. S násilím se potýkají i menší města.

Haiťané požadují rezignaci prezidenta Jovenela Moïseho, jehož mandát má skončit až v roce 2020. Obviňují ho z korupce. On nařčení odmítá. Jeho vláda však čelí jak kritice ze strany veřejnosti tak dodavatelů elektrické energie a dalších velkých subjektů. Všichni upozorňují na nesplacené dluhy ve výši 123 milionů USD. V pondělí 4. listopadu 2019 se podařilo vybrat soudce, kteří budou posuzovat případ prezidenta Moïseho, přičemž jeden z nich bude nadpoloviční většinou hlasů senátu zvolen jako provizorní prezident tzv. přechodné vlády.

Demonstrace a barikády u prezidentského paláce v hlavním městě Port-au-Prince se staly součástí denního koloritu. Jako poněkud jako kurióznější destinaci si v pátek 1. listopadu 2019 zvolila parta demonstrantů – hřbitovem ve čtvrti Carrefour, na němž spálili prázdnou rakev se jménem Jovenela Moïseho. O tři dny později myšlenku sesazení vládce země podpořili i zástupci haitské komunity žijící v New Yorku – čítala bezmála 100 tisíc lidí.

Občanské i ekonomické potíže způsobily na Haiti snad nejvyšší míru uprchlictví od dob kolonizace. Stovky lidí nelegálně přecházejí hranice do sousední Dominikánské republiky. Tam však čelí velkému odporu místních a jsou po desítkách deportováni zpět do své vlasti.

Naděje svítá pro ty, kteří chtějí opustit zemi legálně. Prezident Donald Trump prodloužil platnost pracovních pobytů Haiťanů na území Spojených států amerických až do 4. ledna 2021. Brazilská ambasáda zase nabízí možnost získat víza 80 tisícům z nich.

Vyhrocenou situaci se daří řešit díky humanitární pomoci, například dodáním 2 000 tun potravin. V zemi také pokračují projekty rozvojové pomoci, třeba ty, které řeší problém s plasty a znečištění vodních zdrojů. Mezi ně se řadí i naše projekty podpory místních komunit.

Lada Matyášová, Arcidiecézní charita Olomouc

Zdroj: HaitiLibre