Aktuality

HAITI_I6F8931_FINAL_vyrez_nasirku

Již šestý ročník kampaně Na zdraví Haiti proběhne ve třinácti olomouckých podnicích v srpnu 2020. Zde si hosté mohou objednat kohoutkovou vodu a zaplatit za ni libovolnou částku od jedné do nekonečna korun. Za příspěvky poté Arcidiecézní charita Olomouc uspořádá zdravotní kemp pro potřebné v odloučených oblastech Haiti.

Celý měsíc budou mít návštěvníci a obyvatelé Olomouce příležitost napít se vody v kavárnách a udělat tím dobrý skutek. Výtěžek kampaně pomůže zlepšit zdravotní péči, která je na mnoha místech Haiti velmi špatná. Kvůli všudypřítomné chudobě a špatným životním podmínkám trpí mnoho Haiťanů zdravotními potížemi. Dospělí tak často nemohou pracovat a děti chodit do školy.

Preventivní prohlídky, které pořádá Arcidiecézní charita Olomouc v rámci jejich každoroční mise, však mohou odhalit různá onemocnění a pomoci je vyléčit. „Za peníze si zdraví nelze koupit, ale díky drobným financím je možné přispět na prevenci nemocí, které se nejčastěji objevují u dětí a jimž lze předcházet. Nedostatek vitamínů, začervení, průjmy a kožní onemocnění jsou nejčastějšími problémy. Zdravotní zařízení na Haiti nejsou vždy snadno dostupná a pacienti z venkova musejí za nejbližším lékařem cestovat dvě a více hodin i kvůli naprosté banalitě,“ uvedla koordinátorka projektů Lada Matyášová.

Přijďte se také letos v srpnu osvěžit a připít lidem z Haiti na jejich zdraví!

Zapojenými podniky letos jsou Bistrá kráva, Bistro & bar Konvikt, Café Jan, Café Na cucky, Café Restaurant Caesar, Café Trieste, Coffee Library, Dobrodruhá, Jazz Fresh Café, Kikafe, Na břehu Rhôny, Traffic Coffee a U Kristýna.

Kateřina Biolková a Lada Matyášová, Arcidiecézní charita Olomouc