Aktuality

210128-WEB_20181016_090741

Olomouc, Haiti – Již pošesté pomohla Arcidiecézní charita Olomouc zajistit zdravotní péči na Haiti díky příspěvkům z projektu Na zdraví Haiti. Do projektu se zapojilo třináct olomouckých podniků, návštěvníci v nich za sklenici vody zaplatili libovolnou částkou.

V rámci kampaně Na zdraví Haiti se mohli loni v srpnu návštěvníci vybraných olomouckých kaváren osvěžit sklenicí kohoutkové vody a zaplatit za ni libovolnou částkou od 1 do nekonečna korun. Přestože kavárníkům situace za poslední rok moc nepřála, třináct z nich se rozhodlo do kampaně zapojit i tento rok. Také díky nim se podařilo vybrat krásných 11 600 korun, za které haitští partneři zorganizovali zdravotní prohlídky a nakoupili léky pro děti i dospělé.

Právě léky na Haiti vozili pracovníci Arcidiecézní charity Olomouc vždy při svých misích. Každoroční výjezdy obnášely návštěvy haitských partnerů, předání dopisů adoptivních rodičů dětem zapojených do programu Adopce na dálku, a především realizování zdravotních prohlídek pro děti i dospělé pod vedením MUDr. Josefa Marady. Vzhledem k politické nestabilitě a špatně bezpečnostní situaci na Haiti v roce 2019 a koronavirové pandemii, která otřásla celým světem, musely být i haitské mise pro roky 2019 a 2020 zrušeny. Ani tato situace však nezastavila Arcidiecézní charitu Olomouc v aktivní spolupráci s haitskými partnery a výtěžek z kampaně Na zdraví Haiti putoval za haitskými partnery i tentokrát, bez českých pracovníků.

Za peníze z projektu Na zdraví Haiti 2019 a 2020 nakoupili haitští partneři léky a dezinfekční prostředky, aby mohli sami léčit zdravotní neduhy lidí z místní komunity. „Jako organizace, která na Haiti působí už od roku 2005, jsme velice rádi, když vidíme, že programy, které jsme tam před mnoha lety zavedli, například každoroční zdravotní prohlídky, běží úspěšně dál i bez naší přítomnosti na místě,“ uvedla za Arcidiecézní charitu Olomouc Lada Matyášová, koordinátorka pomoci pro Haiti.

„V rámci Adopce na dálku se snažíme tamním dětem umožnit studium na základních školách. To je ale velmi komplikované, když jsou děti nemocné nebo je trápí zdravotní problém, a nemohou se výuky aktivně účastnit,“ pokračuje Matyášová. Právě záněty nebo vyrážky místní obyvatele trápí nejčastěji. K vyléčení přitom často stačí jen pár léků, které však mohou být na Haiti těžko k sehnání nebo jsou příliš drahé. Právě díky výtěžku z kampaně Na zdraví Haiti mohli haitští partneři tyto léky pořídit spolu s dezinfekčními prostředky, které umožňují místním dětem bezpečně navštěvovat školní výuku.

Děkujeme za podporu nejen lidem, kteří přispěli, ale také podnikům Bistrá kráva, Bistro & Bar Konvikt, Café Jan, Café Na cucky, Café Restaurant Caesar, Caffé Trieste, Coffee Library, Jazz Fresh Café, Na břehu Rhôny, Traffic Coffee, U Kristýna a Pražírna kávy Kikafe.

Kateřina Biolková, Arcidiecézní charita Olomouc