Aktuality

obloha_Pixabay

Haiti – Situace na Haiti se poslední týdny zhoršuje. Zemí stále otřásají protesty proti zkorumpované vládě a také zdražování benzínu a nafty. Haiťané se potýkají s násilím, dále s nedostatkem paliva, ale i potravin. V celém Gonaïves navíc již několik dní nejede elektrický proud. Nesvítí se ani u našich partnerů v Centru sester z řádu sv. Josefa. Přesto k nám od nich probleskují i dobré zprávy.

Haiti stále zmítají nepokoje a protesty, a to není vše. „V posledních měsících došlo k nejhorším projevům ničení a zabíjení, což narušilo život Haiťanů.  Je riskantní cestovat, protože silnice jsou nebezpečné.  Dále se potýkáme s nedostatkem potravin či benzínu a nafty a dalších základních komodit. Došlo ke zdražení, což je důsledkem utrpení spousty lidí,“ popsala aktuální situaci na Haiti Renee Quadros, která vede Centrum sv. Josefa v Gonaïves. Podle ní je navíc celé město bez elektřiny.  Ve tmě je i centrum, které obvykle má náhradní zdroj. „Solární panely s bateriemi, které nám instalovala německá ambasáda, sloužily nám 5 let a byly pro nás velmi důležité, explodovaly. Současně se spálil měnič napětí. Jsme na tom jako lidé okolo nás – bez elektřiny, bez tekoucí vody, bez telefonů a počítačů, bez internetu, chladniček,…“ pokračuje sestra Renee. Sestry se snaží měnič opravit a nainstalovat nové baterie, což ale může trvat ještě několik týdnů. Nejsou totiž na Haiti dostupné. „Naštěstí jsme stále ještě schopní v tom utrpení kolem nás vidět Boží tvář. To nás činí silnými, abychom mohly pokračovat v naší misi,“ neopouští sestry naděje.

To, že na Haiti je s elektřinou problém, potvrzuje i Klára Lőffelmannová, která tam dojíždí pod hlavičkou Charity každý rok. „Běžně se stává, že proud vypadává. Při naší poslední misi jsme to zažili u sester v Gonaïves několikrát, proud vypnul třeba během večeře, tak jsme si museli svítit baterkami. Nebo nefungovala pračka a podobně,“ dodává Klára.

Sestry však posílají z Gonaïves i spoustu dobrých zpráv. Například do jejich ortopedického centra nyní pravidelně dochází na léčbu i terapii mnoho nových hendikepovaných dětí. Sestry navíc otevřely pobočku v jejich druhém domě v Ruelle Wilson. Terapie probíhá 3 dny v hlavním centru v Gonaïves a poté 2 dny v novém středisku v Ruelle Wilson.

Nové maminky s podvyživenými dětmi se přihlásily také do gonaïvského nutričního centra. To sestřičky otevřely znovu po Vánocích v půlce ledna.

Švadlenky těší dobré vyhlídky na práci

A dobře si vede i šicí dílna, do které dodali šlapací stroje, látky a potřebné náčiní čeští dárci s Arcidiecézní charitou Olomouc. „Švadlenky, které byly vybrané pro práci v  šicí továrně, kterou právě staví americký podnikatel, se již začaly učit šít v naší dílně. Doufáme, že provoz továrny začne letos v dubnu. Bude pro řadu lidí úlevou, zvlášť pro ty, kteří tam najdou práci, a jejich blízké,“ míní sestra Renee.

V gonaïvském centru již stojí nové terénní auto s nákladním prostorem. Slouží k přepravě zásob pitné vody, jídla a materiálu do školy. Na jeho koupi se podíleli také čeští dárci a Arcidiecézní charita Olomouc. „Je to skvělý dárek pro naše poslání. Velice děkujeme za Vaši velkorysost,“ vzkazují sestřičky.

Myslíme na ně i na Haiťany, aby se situace v rozbouřené zemi zklidnila, aby mohli vykonávat své poslání, žít v dostatku a radosti…

Karolína Opatřilová, ACHO

Foto ilustrační: Pixabay