Aktuality

Vánoční přání_Haiti-JPG

Sestra Margaret z Gonaïves píše potěšující i kruté zprávy: „Na začátku prosince byly otevřeny školy v naší oblasti. Ale kromě žáků sedmých a osmých tříd do nich nikdo nepřišel. Rodiče se báli pustit své děti do ulic plných ozbrojených gangů a násilných jedinců.“ Není výjimkou, že zrovna v Gonaïves dochází k pouličním nepokojům. Jedná se o druhé největší město v zemi a lidé jsou zde stejně nespokojeni jako v hlavním městě. Citelně totiž pociťují nedostatek benzínu i potravin, a tak se bouří a berou spravedlnost do svých rukou. „Střední školy jsou otevřené a žáci počítají i se závěrečnými půlročními zkouškami na konci pololetí. Ale jak to dopadne, nevím“ dodává sestra Margaret, ředitelka školy sv. Josefa a vedoucí komunitního centra. „Naše škola je zatím zavřená, ale stejně jako další v celé zemi, se ji zase pokusíme otevřít v úterý 7. ledna 2020.“

„Za to naše nutriční a ortopedické centrum doslova praská ve švech,“ píše ve své zprávě pro Arcidiecézní charitu Olomouc. „Každý den k nám dochází 72 matek s dětmi do nutričního i ortopedického centra. Radují se z toho, že mohou být někde společně a cítit se v bezpečí. Stejně jako z jedné z mála aktivit, která je v době krize přístupná, a navíc prospěšná.“ V nutričním centru dostávají matky jedno jídlo denně a jejich dítě podle věku buď mléko nebo dětskou porci. Tak je v zemi bez fungujícího sociálního systému zaručena alespoň nějaká péče o její nejmladší občany a jejich opatrovníky.

Šící centrum, které bylo zřízeno v roce 2018 díky vybavení z dovezeného kontejneru z České republiky, stále prospívá. Ve třídě nováčků je nyní 12 matek, které se šití na šlapacích strojích teprve učí. Ve třídě pokročilých je 15 švadlen, které již dostaly své diplomy a jen čekají, kdy bude příznivá doba k získání práce v nedaleké textilní továrně.

A mezitím se všichni chystají na přicházející svátky. Vánoce, svátky klidu, míru a pokoje, se stejně jako u nás slaví v těchto dnech i na karibském ostrově. I přes to, že místní situace není o moc lepší než před několika týdny, hodlají lidé slavit příchod Ježíše co nejlépe to bude možné. Perou prádlo, uklízejí, upravují si vlasy a jako dárky balí zeleninu či ovoce ze zahrádky nebo ručně vyrobené drobnosti. Není přeci důležité, kdo co dostane, ale že jsou společně živí a zdraví.

V sobotu 14. prosince 2019 byla pro matky s dětmi navštěvující nutriční nebo ortopedické centrum připravena drobná slavnost. Další pondělí následoval společenský večer pro pracovníky centra. Švadleny a jejich učitelky oslavovaly příchod Ježíše o dva dny později. Žáci sedmých a osmých tříd slavili Vánoce společně ve čtvrtek 19. prosince 2019, a jejich učitelé následující den. Tím byly aktivity centra pro tento kalendářní rok uzavřeny. To bude znovu pro veřejnost otevřeno se začátkem školního roku v úterý 7. ledna 2020.

Přejeme našim partnerům na Haiti, všem adoptivním rodičům, přátelům a také všem lidem dobré vůle, kteří na Haiťany myslí a posílají jim své modlitby, pokojné a Láskou naplněné svátky.

Lada Matyášová, Arcidiecézní charita Olomouc