Aktuality

2020_2_přednáška_Klára_VKOL_1

Olomouc – Sál vědecké knihovny včera praskal ve švech. Lidé se dozvěděli, jak se žije na Haiti od Kláry Lőffelmannové, která s Arcidiecézní charitou Olomouc pomáhala v Karibiku. O tom, kam se země ubírá od ničivého zemětřesení z roku 2010, popovídal i vedoucí humanitárního oddělení Martin Zamazal. Přednášku s projekcí ukončila spousta dotazů od diváků.

Návštěvníci přednášky se dozvěděli střípky z historie Haiti. Haiti znamená v kreolštině „hornatá země“. Dřívější Perlu Karibiku ale takřka odlesnili francouzští kolonizátoři. Z původních obyvatel téměř nikdo nepřežil, proto kolonizátoři přiváželi na Haiti na lodích zotročené Afričany. „Haiti je první zemí na světě, kde otroci povstali proti svým pánům. Do čela země se postavil jeden z nich, ovšem také on se stal krutým diktátorem,“ vyprávěla bývalá charitní pracovnice Klára Lőffelmannová.

V terénu na Haiti pomáhala celkem třikrát. Poprvé tam přiletěla pár dní po hurikánu Matthew. Při své poslední cestě tam na vlastní kůži prožila zemětřesení. „Epicentrum bylo na severu země v moři, i tak jsme otřesy ale pocítili znatelně. A poté se ještě opakovaly. Člověk nemohl spát, nevěděl, jestli bude muset v noci rychle utíkat ven z budovy,“ pokračovala Klára s tím, že ve školách, které Charita s českými dárci podporuje, dávali učitelé dětem instrukce, jak se v takové situaci zachovat. Utíkat ven z budovy, a pokud to není možné stihnout, postavit se k pilíři, který drží zdi.

Přednáška přiblížila také problém s odpadky, nedostatkem dřeva, pitné vody i jídla. Také nejrůznějších zdravotní obtíže Haiťanů, které pramení ze způsobu života, jaký vedou. Vláda nefunguje, nestojí za svými lidmi. Systém v zemi neexistuje.

„My nemůžeme nahradit vládu, můžeme jen pomáhat tam, kde to jde,“ dodal Martin Zamazal z Arcidiecézní charity Olomouc, který na Haiti působil i po ničivém zemětřesení v roce 2010. Ulice byly plné trosek, mrtvých a zraněných. Vznikaly obrovské stanové tábory. Charita tehdy lidem zajišťovala plachty, nejrůznější přístřešky, pitnou vodu, jídlo, hygienické potřeby…

Karolína Opatřilová, Arcidiecézní charita Olomouc